muškátový květ
dle chuti nebo snítka rozmarýnu či tymiánu
1
lžička
hladká mouka
250
ml
smetana ke šlehání
cca
sýr
dle chuti - není nutný
Postup přípravy receptu
1
Na trošce oleje osmažíme pokrájenou cibuli dosklovata. Přidáme pokrájenou šunku (lze použít i slaninu) a nastrouhaný česnek a vše ještě krátce osmažíme. Přisypeme fazolky, lžičku mouky, promícháme a zalijeme smetanou. Ochutíme solí, pepřem, muškátovým květem nebo bylinkami a provaříme do změknutí fazolek (na skus).
2
Špecle si uvaříme dle návodu ve slané vodě nebo použijeme hotové, které pouze dle návodu ohřejeme.
3
Špecle podáváme buď smíchané s fazolkovou omáčkou nebo nezamíchané vedle nebo na špeclích.
4
Před podáváním můžeme posypat strouhaným Parmezánem, Čedarem... nebo dozdobit bylinkami.
5
Jako obměnu můžeme do omáčky přidat nastrouhaný sýr (Niva, Hermelín, Gouda...) nebo sýr tavený smetanový, který nám omáčku zahustí, a tak při přípravě vynecháme mouku.