Kousek másla rozpustíme a osmažíme si na něm jemně pokrájenou cibuli dosklovata. Přidáme na nudličky nebo kostičky pokrájenou slaninu, kterou také na cibuli krátce osmažíme. Přihodíme pokrájené růžičky brokolice, které mírně podlijeme smetanou a pod poklicí je podusíme doměkka - na skus. Nepodléváme příliš, jen tolik, aby nám pak nastrouhaný sýr, který přisypeme na závěr a necháme rozpustit, omáčku dostatečně zahustil.
Špecle na talíři přelijeme omáčkou nebo je s omáčkou promícháme a na talíři můžeme ještě dozdobit troškou strouhaného sýru.
2
Pokud chceme, můžeme použít hotový polotovar, kdy hotové špecle jen krátce dle návodu povaříme, nebo si můžeme připravit domácí, kdy si vymícháme hustější těstíčko z uvedených ingrediencí: 300 polohrubá mouka, 3 vejce, sůl, špetka muškátového květu a cca 160-180 ml vody, které necháme asi 5 minut odpočinout a pak přes haluškové síto nebo odkrajováním těsta z prkénka, vhazujeme do vroucí osolené vody, kdy po vyplavání špecle scedíme a podáváme.
3
Místo slaniny můžeme použít schwarzwaldskou šunku a pokud chceme pokrm bezmasý buď slaninu vynecháme nebo ji můžeme nahradit uzeným tofu.
Do omáčky jako obměnu můžeme přidat muškátový oříšek, česnek, bylinky dle chuti...