V hlubokém talíři nebo v misce 1 l zalít osolenou krupici vroucí vodou, promíchat. Nechat odstát zakryté nejméně 7 minut. Poté lze nakypřit vidličkou. Volitelně přidat šmolc. Autorovo doporučení je ponechat odpočinout zakryté celkově dohromady 15 minut.
2
Poznámka autora receptu: Celozrnná krupice vyžaduje 320 ml vařicí vody. Pro obé krupice platí poměr 3 : 2 objemy vody/krupice. Uvažuji celkový čas spaření 15 minut, podobně jako při vaření kaše z krupice. Lze kombinovat se: zeleným i žlutým hrachem, zelenou (hnědou) čočku, malými fazolemi, nebo rybou (treska, makrela, sleď). Také lze jíst s krůtím masem. Přijatelný je hrachový kucmoch nebo čočkový dhál. Podle základní nasládlé chuti může být výsledek s: ořechy, mandlemi, hrozinkami, kešu, datlemi, nakrájenými nadrobno. Recepty podle světové kuchyně jsou složitější.