V hlubokém talíři nebo v misce 1 l zalít osolenou krupici vroucí vodou, promíchat. Nechat odstát zakryté nejméně 7 minut. Poté lze nakypřit vidličkou. Volitelně přidat šmolc. Autorovo doporučení je ponechat odpočinout zakryté celkově dohromady 15 minut.
3
Béhem odležení krupice nakrájet kešu nebo jiné ořechy podle chuti. Nepřekračovat celkové množství. Po odstátí krupice promíchat s hrozinkami a nakrájenými oříšky.
4
Poznámka autora receptu: poměry vody pro bílou krupici 2,17 ml/g, pro celozrnnou 2,7 ml/g. Celozrnná krupice tedy vyžaduje 320 ml vařící vody. Pro obě krupice platí poměr 3 díly vody : 2 díly krupice. Uvažuji celkový čas spaření 15 minut, podobně jako při vaření kaše z krupice. Lze kombinovat se: zeleným i žlutým hrachem, zelenou (hnědou) čočkou, malými fazolemi nebo rybou (treska, makrela, sleď). Také lze jíst s krůtím masem. Přijatelný je hrachový kucmoch nebo čočkový dhál. Podle základní nasládlé chuti může být výsledek s: vhodnými ořechy, mandlemi, datlemi, nakrájenými nadrobno. Recepty podle světové kuchyně jsou složitější.