Větší plátky masa naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme hořčicí. Na každý plátek masa položíme plátek špeku, půlku oloupaného vejce, okurku a půlku (čtvrtku-dle velikosti) špekáčku nebo jinou měkkou uzeninu. Náplň pak v plátku masa dobře a pevně zabalíme, zpevníme provázkem.
Na trošce oleje (můžeme také přidat vyškvařit uzený špek na kostičky) osmažíme pokrájenou cibuli, pak vložíme orestovat ze všech stran i ptáčky. Vše zalijeme vývarem a za občasného otočení a podlití dusíme doměkka. Před koncem dušení můžeme do omáčky přidat drobně pokrájenou nebo nastrouhanou kyselou okurku.
3
Ptáčky z vývaru vyjmeme a vývar zahustíme hladkou moukou rozmíchanou v trošce studené vody, necháme provařit a dle chuti případně ještě dochutíme solí, pepřem, hořčicí. Zahustit můžeme i jíškou.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
Zuzka
|27. 2. 2017 21:37
Výborný jídlo :-)
Darča
|24. 1. 2017 21:04
:-* labúžo to bylo a po 30 minutách bylo maso jako mandličky
Macková
|3. 12. 2016 07:17
U nás je to prověřená jistota úspěchu
Ladis
|1. 12. 2016 11:29
Jednoduché, ale špička, česnek nedávám
Monika Cibulková
|26. 10. 2016 17:03
Byly výborné :-)
Hanka
|26. 9. 2016 16:45
Dělám stejně a je to dobrota a když mám maso z ktrého nejdou plátky, tak udělám takzvaně rozlítaný ptáky.
to je jedno
|22. 9. 2016 09:49
Omotat nití třeba proto, že je po uvaření úhledný utěsněný váleček nebo proto, aby vám jehlice nepoškrábala teflonové dno.
Česnek vzhledem ke klasické náplni, nedávám.
to je jedno
|22. 9. 2016 09:49
Omotat nití třeba proto, že je po uvaření úhledný utěsněný váleček nebo proto, aby vám jehlice nepoškrábala teflonové dno.
Česnek vzhledem ke klasické náplni, nedávám.
Jani
|4. 9. 2016 14:02
Nemam jehly na ptacky, nit je ok a cesnek nedavat, do ptacku nepatri.
Michaela Javorková
|31. 8. 2016 12:37
Uvařeno, dojedeno, sklizeno a ještě teď se olizujeme :-P byl to vynikající oběd. Díky :-))
Franta
|15. 8. 2016 20:43
Celkem by stačilo kdyby autor napsal, že je recept stejný jako u hovězích ptáčků.
Já potírám maso ještě česnekem a nevím proč se ptáček omotává nití, když ho stačí sepnout jehlami.
Dělával jsem klasicky hovězí, ale asi 5 let dělám z vykostěných kotlet. Kotletu nakrojím dokrojím a mám jedno krásné maso. Všem u nás chutná víc z vepřového maso je levnější a dřív měkké.
Kamila Lencová
|12. 7. 2016 08:57
Náš favorit <3
Lada
|17. 6. 2016 08:49
Oběd byl včera na jedničku s hvězdičkou. Manžel měl boule za ušima a dětem omáčka taky chutnala. Jen maso jsem jim do omáčky radši nakrájela, protože s nožem jim to ještě moc nejde .
zuzka
|23. 3. 2016 16:06
Výborný recept... zvládla jsem to i já jako úplná začátečnice a přítel si omáčku s ptáčky nemohl vynachválit... tento recept jde hned do mé kuchařky :-)
Emča
|20. 3. 2016 14:45
Díky za výborný a bezproblémový recept na pohodový oběd bez zmatků. Bylo to vynikající!
Ptáčky byly opravdu luxusní. Plnila jsem je vejcem, špekáčkem, okurkou a kouskem kapie a mrkve pro barvu. Nejlepší byla ta omáčka. Perfektní recept!
Sandra Tomanová
|10. 11. 2015 13:29
Oběd se mi povedl na jedničku s hvězdičkou a ještě teď se olizujeme. Děkuji za recept
Marie
|13. 9. 2015 20:32
Ptáčkové chutnaly bohovsky.
Eva
|28. 5. 2015 12:27
My taky :-))
alfa
|20. 5. 2015 22:08
takhle je mame nejradsi, na hovezi moc nejsme
Kováčová
|1. 8. 2014 21:41
Výborné :-*
Dušana
|23. 4. 2014 08:12
Chutnaly jako vždycky výborně a vzhledem k zásobě vařených vajec z pondělní šlehačky jsem dala do ptáčků rovnou celá vajíčka.
jája
|15. 4. 2014 21:16
Z vepřového masa to nemůže být v žádném případě španělský ptáček, nýbrž vepřový závitek.
pája
|15. 4. 2014 21:14
Z vepřového masa nemůžete tento recept nazývat jako španělský ptáček, ten se dělá jen z hovězíího.
OLIVIA
|8. 1. 2014 23:36
<3 SKUSIM TO POPRVI, VASE RECEPTY NEMAJI ZADNOU CHYBU CHUTNAJI MOC DOBRE OBZVLAST VANOCNI CUKROVY TAKY JSEM DELALA POPRVE NEMAM MATKU OD MALICKA A TAK SE UCIM VARIT OD MALICKA OD LIDI DEKUJI MOC ZE JSEM VAS NASLA. JE TO MOC VSECHNO CHUTNE YUMMII :-)
Lenka
|12. 10. 2013 15:37
Výborné. Ptáčky dělám jenom z vepřového, hovězí dětem nechutná a maso jen vyžvýkají, ale nespolknou.
Lucka
|23. 6. 2013 20:51
dělám je stejně, jsou manželovi oblíbené, s knedlíkem
Iva Jurgenova
|27. 4. 2013 11:47
Moc dobre a rychlejsi nez z hoveziho masa, ktere musim dusit nekdy i pres hodinu.
:-)