• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Spálenec, naklíčený, napučený hrách, základní recept
Napište svůj komentář k receptu

Spálenec, naklíčený, napučený hrách, základní recept

autor: Čstava Dobreta
0.0
moje hodnoceni
0.0
hodnotilo: 0
doba přípravy: 75 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Spálenec, naklíčený, napučený hrách, základní recept
Spálenec, naklíčený, napučený hrách, základní recept
Spálenec, naklíčený, napučený hrách, základní recept
Spálenec, naklíčený, napučený hrách, základní recept
Spálenec, naklíčený, napučený hrách, základní recept
3fotografie
Nahrát fotku
 

Suroviny

1 porce
    • 130
      g hrách zelený
    • 300
      ml studená voda
    • 1
      lžíce olivový olej

Postup přípravy receptu

1
Přebraný hrách namočit 32 hodin v létě, 35 hodin v zimě, před dušením ve větší sklenici (nabude na objemu asi 3x) do 300 ml vody, nejméně 5 hodin (tvrdý hrách na 8 hodin). Pro klíčení hrachu bude potřeba asi 2x tolik místa nad úrovní suchého hrachu. Po celou dobu intenzivního namáčení musí být hrách ponořený, jinak zůstane nadále horní vrstva oschlá. Slít nadbytečnou vodu, ponechat pouze na dně do poloviny výšky kuliček hrachu. Umístit na světlé místo do stínu, mimo přímé světlo.
2
První den nechat na světle 10 - 12 hodin (v létě kratší dobu, v zimě v teplé místnosti se světlem), včetně doby namočení. Druhý den také 10 - 12 hodin na světle mimo slunečního. Celková doba ovlivňuje délku klíčků 3 - 8 mm. Kdo chce delší klíčky, může ponechat i déle. Hrachové delší klíčky jsou tužší na rozkousání.
3
Dolévat jen 2 lžíce vody, aby spodní vrstva nebyla trvale ponořená ve vodě. Uzavřít sklenici pevně víčkem, otočit sklenici skoro vodorovně - hlídat hladinu vody dole. Pomalým otáčením sklenice kolem podélné osy postupně navlhčit hrách. Po navlhčení opět uvolnit víčko a ponechat na sklenici. Při viditelných klíčcích požadované délky slít zbytek vody, není potřeba, pokud bylo postupné navlhčování.
4
V hrnci se silným dnem nebo na teflonové pánvi (na smaltované pánvi se připaluje) rozehřát olej. Po nasypání hrachu bez vody rozprostřít do rovné vrstvy. Přiklopit pokličkou, i na pánvi. Zahřát na mírném ohni, je slyšitelné jako slabé zvuky syčení ode dna pánve. Prohazovat během ohřívání. Začátek dušení trvá 10 - 15 minut podle materiálu nádoby. Při slabě slyšitelném zvuku ponechat s pokličkou dusit 45 minut - po 8 -12 minutách vyklepat vysráženou páru z pokličky (4 - 5x), jinak by byl hrách spíš vařený než dušený. Vrstvu hrachu opatrně prohazovat, ode dna z kraje ke středu, aby byly jednotlivé vrstvy promíchané, obalené olejem, a postupně blíže ke zdroji tepla.
5
Konečnou úpravu hrachu lze poznat podle změněné barvy na žluto-zelenou, kontrolně posoudit skusem. Hrách je mírně připálený u dna. Při nedostatečné tepelné úpravě mírně divné pocity při zažití. Lze jíst teplé i studené (prohřáté na pokojovou teplotu)
6
Poznámka autora receptu: Názvy pálenec, pučálka. Pro správně vyvážené poměry živin při trávení zajíst krajícem chleba nebo moučnou plackou. Dochucení sůl, pepř, cibule nebo česnek. Hrách vyklíčí i po navlhčení jen ráno a večer. Namočení hrachu závisí na dodavateli a sklizni, rozlišit měkký nebo tvrdý po tepelné úpravě. Podle toho zvolit další dobu celého namočení hrachu. Hlavní výhoda klíčení ve sklenici je snazší manipulace, snadné navlhčení, nehrozí nebezpečí zahnívání.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Fufu-ovesný valoun, základní recept

Fufu-ovesný valoun, základní recept

Chalva indická semolinová, základní recept

Chalva indická semolinová, základní…

Kynuté těsto - základní recept

Kynuté těsto - základní recept

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Přílohy, pečivo a luštěniny Luštěniny Hrách
Restování Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Hrách Olivový olej Studená voda
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Houbový kuba II.

Houbový kuba II.

Nejjednodušší chleba

Nejjednodušší chleba

Vanilkové rohlíčky z lískových oříšků

Vanilkové rohlíčky z lískových oříšků

Bábovka jak od paňmámy

Bábovka jak od paňmámy

Rebarborový crumble se zakysanou smetanou

Rebarborový crumble se zakysanou…

Palačinky pečené na sucho

Palačinky pečené na sucho

"Piknik" medové kuličky - kokosové

"Piknik" medové kuličky - kokosové

Čokoládové croissanty z listového těsta

Čokoládové croissanty z listového…

Univerzální fíková barbecue marináda

Univerzální fíková barbecue marináda

Doporučujeme

30 minut
Cuketové stripsy s parmazánem

Cuketové stripsy s parmazánem

55 minut
Švestkové knedlíky z bramborového těsta

Švestkové knedlíky z bramborového…

20 minut
Klasické lečo

Klasické lečo

Domácí kečup

Domácí kečup

15 minut
Cuketové bramboráky

Cuketové bramboráky

300 minut
Švestková povidla bez míchání

Švestková povidla bez míchání

65 minut
Houbová omáčka s bramborovými buchtami

Houbová omáčka s bramborovými buchtami

30 minut
Nepečený ovocný dort

Nepečený ovocný dort

45 minut
Švestkový koláč s drobenkou bez kynutí

Švestkový koláč s drobenkou bez kynutí

Poslední sledované recepty

70
Kuřecí "Matteo" roládky
Kuřecí "Matteo" roládky
61
Dýňová tortila
Dýňová tortila
52
Máslové řízky
Máslové řízky
48
Celozrnný chléb z domácí pekárny
Celozrnný chléb z domácí…
35
Pórková polévka s cizrnou
Pórková polévka s cizrnou

Zajímavé články

Lečo: Vyzkoušejte naše osvědčené recepty na oblíbenou prázdninovou večeři!
Lečo: Vyzkoušejte naše osvědčené recepty na…
Moderní zavařování: Top 5 receptů, které letos musíte vyzkoušet
Moderní zavařování: Top 5 receptů, které letos…
Což takhle dát si mangold? Chutná jako špenát, září jako duha a je doslova nabitý živinami
Což takhle dát si mangold? Chutná jako špenát,…
Troufnete si na pečená povidla? Stačí vám čtyři suroviny!
Troufnete si na pečená povidla? Stačí vám čtyři…
Od pondělí do pátku: Prázdninové večeře, které připravíte do půl hodiny
Od pondělí do pátku: Prázdninové večeře, které…
AHA.cz 5 let po smrti Hany Krampolové (†59): O její hrob se nikdo nestará

5 let po smrti Hany Krampolové (†59): O její hrob se nikdo nestará

Mimibazar Jak a proč rozvíjet dovednosti u předškoláků?

Jak a proč rozvíjet dovednosti u předškoláků?

Dáma.cz Nenávist podle znamení: Ryby nenávidí agresi, Raci kritiku a Lvi úspěch druhých

Nenávist podle znamení: Ryby nenávidí agresi, Raci kritiku a Lvi úspěch druhých

Blesk pro ženy Look Jany Plodkové do chladného léta: Omladí, zeštíhlí a sluší každé věkové kategorii

Look Jany Plodkové do chladného léta: Omladí, zeštíhlí a sluší každé věkové kategorii

Ženy.cz Sex po 40: Unavená, ztracená, nebo právě na startovní čáře?

Sex po 40: Unavená, ztracená, nebo právě na startovní čáře?

Blesk.cz Rozlícená Gregorová: Drsná slova na obranu syna! Kdyby byl gay, tak idiotsky by se neoženil!

Rozlícená Gregorová: Drsná slova na obranu syna! Kdyby byl gay, tak idiotsky by se neoženil!

SportRevue.cz Smolaři. 5 legend českého hokeje, které přišly o zlatý turnaj v Naganu

Smolaři. 5 legend českého hokeje, které přišly o zlatý turnaj v Naganu

Maminka.cz Máš šeredné dítě, proč ho vystavuješ? Těžce postižený chlapec (1) bojuje o život, jeho máma s nenávistí okolí

Máš šeredné dítě, proč ho vystavuješ? Těžce postižený chlapec (1) bojuje o život, jeho máma s nenávistí okolí

Blesk Horoskopy 5 nejvíce empatických znamení zvěrokruhu: Kdo nemyslí jen na sebe a umí se vcítit do druhých?

5 nejvíce empatických znamení zvěrokruhu: Kdo nemyslí jen na sebe a umí se vcítit do druhých?

Další doporučené recepty:

Spaghetti pomodoro
Spaghetti pomodoro
Spaghetti s Hottasovou sýrovou omáčkou
Spaghetti s Hottasovou sýrovou omáčkou
Spálené mrkve s bryndzou a mátou
Spálené mrkve s bryndzou a mátou
Spařená krupice (kuskus), základní recept
Spařená krupice (kuskus), základní…
Speciální bramborový salát s šunkou
Speciální bramborový salát s šunkou
Spezi
Spezi
  • Recepty.cz
  • Spálenec, naklíčený, napučený hrách, základní recept
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact