• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Spálenec, naklíčený, napučený hrách, základní recept
Napište svůj komentář k receptu

Spálenec, naklíčený, napučený hrách, základní recept

autor: Čstava Dobreta
0.0
moje hodnoceni
0.0
hodnotilo: 0
doba přípravy: 75 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Spálenec, naklíčený, napučený hrách, základní recept
Spálenec, naklíčený, napučený hrách, základní recept
Spálenec, naklíčený, napučený hrách, základní recept
Spálenec, naklíčený, napučený hrách, základní recept
Spálenec, naklíčený, napučený hrách, základní recept
3fotografie
Nahrát fotku
 

Suroviny

1 porce
    • 130
      g hrách zelený
    • 300
      ml studená voda
    • 1
      lžíce olivový olej

Postup přípravy receptu

1
Přebraný hrách namočit 32 hodin v létě, 35 hodin v zimě, před dušením ve větší sklenici (nabude na objemu asi 3x) do 300 ml vody, nejméně 5 hodin (tvrdý hrách na 8 hodin). Pro klíčení hrachu bude potřeba asi 2x tolik místa nad úrovní suchého hrachu. Po celou dobu intenzivního namáčení musí být hrách ponořený, jinak zůstane nadále horní vrstva oschlá. Slít nadbytečnou vodu, ponechat pouze na dně do poloviny výšky kuliček hrachu. Umístit na světlé místo do stínu, mimo přímé světlo.
2
První den nechat na světle 10 - 12 hodin (v létě kratší dobu, v zimě v teplé místnosti se světlem), včetně doby namočení. Druhý den také 10 - 12 hodin na světle mimo slunečního. Celková doba ovlivňuje délku klíčků 3 - 8 mm. Kdo chce delší klíčky, může ponechat i déle. Hrachové delší klíčky jsou tužší na rozkousání.
3
Dolévat jen 2 lžíce vody, aby spodní vrstva nebyla trvale ponořená ve vodě. Uzavřít sklenici pevně víčkem, otočit sklenici skoro vodorovně - hlídat hladinu vody dole. Pomalým otáčením sklenice kolem podélné osy postupně navlhčit hrách. Po navlhčení opět uvolnit víčko a ponechat na sklenici. Navlhčovat ob 2 hodiny. Při viditelných klíčcích požadované délky slít zbytek vody, není potřeba, pokud bylo postupné navlhčování.
4
V hrnci se silným dnem nebo na teflonové pánvi (na smaltované pánvi se připaluje) rozehřát olej. Po nasypání hrachu bez vody rozprostřít do rovné vrstvy. Přiklopit pokličkou, i na pánvi. Zahřát na mírném ohni, je slyšitelné jako slabé zvuky syčení ode dna pánve. Prohazovat během ohřívání. Začátek dušení trvá 10 - 15 minut podle materiálu nádoby. Při slabě slyšitelném zvuku ponechat s pokličkou dusit 45 minut - po 8 -12 minutách vyklepat vysráženou páru z pokličky (4 - 5x), jinak by byl hrách spíš vařený než dušený. Vrstvu hrachu opatrně prohazovat, ode dna z kraje ke středu, aby byly jednotlivé vrstvy promíchané, obalené olejem, a postupně blíže ke zdroji tepla.
5
Konečnou úpravu hrachu lze poznat podle změněné barvy na žluto-zelenou, kontrolně posoudit skusem. Hrách je mírně připálený u dna. Při nedostatečné tepelné úpravě mírně divné pocity při zažití. Lze jíst teplé i studené (prohřáté na pokojovou teplotu)
6
Poznámka autora receptu: Názvy pálenec, pučálka. Pro správně vyvážené poměry živin při trávení zajíst krajícem chleba nebo moučnou plackou. Dochucení sůl, pepř, cibule nebo česnek. Hrách vyklíčí i po navlhčení jen ráno a večer. Namočení hrachu závisí na dodavateli a sklizni, rozlišit měkký nebo tvrdý po tepelné úpravě. Podle toho zvolit další dobu celého namočení hrachu. Hlavní výhoda klíčení ve sklenici je snazší manipulace, snadné navlhčení, nehrozí nebezpečí zahnívání.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Fufu-ovesný valoun, základní recept

Fufu-ovesný valoun, základní recept

Chalva indická semolinová, základní recept

Chalva indická semolinová, základní…

Kynuté těsto - základní recept

Kynuté těsto - základní recept

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Přílohy, pečivo a luštěniny Luštěniny Hrách
Restování Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Hrách Olivový olej Studená voda
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Smažený celer se sýrem

Smažený celer se sýrem

Hovězí pečeně na divoko

Hovězí pečeně na divoko

Česnečka z uzených kostí

Česnečka z uzených kostí

Sýrovo-šunkoví šneci

Sýrovo-šunkoví šneci

Dort s ovocem a želatinou

Dort s ovocem a želatinou

Kuře Anča

Kuře Anča

Cibulovo-česnekové řízky: smetanové

Cibulovo-česnekové řízky: smetanové

Placičky ze zbylé bramborové kaše

Placičky ze zbylé bramborové kaše

Těstoviny ala Lasagne bez bešamelu a bez lasagnových plátů

Těstoviny ala Lasagne bez bešamelu a…

Doporučujeme

30 minut
Voňavé batátové karí

Voňavé batátové karí

320 minut
Husí polévka s játrovými knedlíčky

Husí polévka s játrovými knedlíčky

160 minut
Svatomartinská husa

Svatomartinská husa

50 minut
Lokše

Lokše

115 minut
Mrkvové rohlíčky s povidly

Mrkvové rohlíčky s povidly

60 minut
Dýňové rizoto

Dýňové rizoto

60 minut
Dýňový cheesecake s ricottou

Dýňový cheesecake s ricottou

40 minut
Tažený jablkový závin

Tažený jablkový závin

260 minut
Hovězí bourguignon

Hovězí bourguignon

Poslední sledované recepty

37
Polévka z pečené mrkve a červené čočky
Polévka z pečené mrkve a…
29
Husí polévka s játrovými knedlíčky
Husí polévka s játrovými…
25
Jednoduchý těstovinový salát / příloha
Jednoduchý těstovinový…
24
Nebeská Máňa
Nebeská Máňa
23
Svatomartinská husa
Svatomartinská husa

Zajímavé články

Svatomartinská husa krok za krokem: Návod, jak ji upéct pomalu, rychle nebo jen pro dva
Svatomartinská husa krok za krokem: Návod, jak ji…
Martinské ořechové rohlíčky bez droždí: Na tyhle bude chtít každý recept!
Martinské ořechové rohlíčky bez droždí: Na tyhle…
Zelí jako příloha: Dáte si klasické dušené, moravské, sladké nebo pečené?
Zelí jako příloha: Dáte si klasické dušené,…
Domácí dýňový koláč je podzimní hit: Upečte si ho podle návodu krok za krokem
Domácí dýňový koláč je podzimní hit: Upečte si ho…
Domácí jogurt bez jogurtovače: Je to jednodušší, než jste si mysleli
Domácí jogurt bez jogurtovače: Je to jednodušší,…
AHA.cz Děsivá diagnóza Prachaře: Hanychová už nevydržela mlčet

Děsivá diagnóza Prachaře: Hanychová už nevydržela mlčet

Mimibazar Vyzkoušeli jste: Voňavá aviváž pro miminka i atopiky. Silan Sensitive prošel náročným testem maminek

Vyzkoušeli jste: Voňavá aviváž pro miminka i atopiky. Silan Sensitive prošel náročným testem maminek

Dáma.cz Nejpohodlnější boty roku musíte mít: Jaké tenisky letos nebudete chtít zout?

Nejpohodlnější boty roku musíte mít: Jaké tenisky letos nebudete chtít zout?

Blesk pro ženy Podzimní kabáty podle princezny Kate: Sází na jednoduchý trik, který lichotí každé postavě

Podzimní kabáty podle princezny Kate: Sází na jednoduchý trik, který lichotí každé postavě

Ženy.cz Odmítnutí alkoholu = společenská poprava. Proč pro „nepití“ musíte mít důvod?

Odmítnutí alkoholu = společenská poprava. Proč pro „nepití“ musíte mít důvod?

Blesk.cz Vilma Cibulková po nervovém kolapsu: Nezvěstná! Telefon marně vyzvání…

Vilma Cibulková po nervovém kolapsu: Nezvěstná! Telefon marně vyzvání…

SportRevue.cz „Trochu“ to přehnali. Tito slavní sportovci si poskvrnili kariéru sexuálním skandálem

„Trochu“ to přehnali. Tito slavní sportovci si poskvrnili kariéru sexuálním skandálem

Maminka.cz Máma dvojčat a trojčat: Jsem unavená, chybí mi randění s mým mužem. S pěti dětmi je to sakra těžké, ale my se nedáme!

Máma dvojčat a trojčat: Jsem unavená, chybí mi randění s mým mužem. S pěti dětmi je to sakra těžké, ale my se nedáme!

Blesk Horoskopy Velký horoskop zdraví na listopad: Koho potrápí zažívání a komu hrozí úraz?

Velký horoskop zdraví na listopad: Koho potrápí zažívání a komu hrozí úraz?

Další doporučené recepty:

Spaghetti pomodoro
Spaghetti pomodoro
Spaghetti s Hottasovou sýrovou omáčkou
Spaghetti s Hottasovou sýrovou omáčkou
Spálené mrkve s bryndzou a mátou
Spálené mrkve s bryndzou a mátou
Spařená krupice (kuskus), základní recept
Spařená krupice (kuskus), základní…
Speciální bramborový salát s šunkou
Speciální bramborový salát s šunkou
Spezi
Spezi
  • Recepty.cz
  • Spálenec, naklíčený, napučený hrách, základní recept
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact