Ingredience (bez semínek) vložíme do pekárny v uvedeném pořadí. Podmáslí lze případně nahradit vodou. Zapneme program Celozrnný. Po zvukovém signálu přidáme zrníčka. Po upečení vyndáme chléb z formy a necháme na mřížce v utěrce vychladnout.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
Nela
|16. 2. 2016 07:44
Chleba je dobrý, jen jsem hledala recept bez pšeničné mouky, takže jsem ji nahradila špaldovou. Dávám 300g špaldové mouky a 200g žitné, přidávám lžíci jablečného octa. Můžete dát malinko víc vody (tyto mouky více vsakují), ale teď jsem se držela 400 ml a chleba byl výborný také. Kdo má rád, může do chleba přidat drcený fenykl a koryandr, případně na konec posypat hrubozrnnou solí.
Za recept moc díky, pomohl mi začít péct chleba doma :-)
Lenka
|17. 5. 2015 12:27
Na druhý pokus se povedl :-) opravdu vynikající....
ladislava staffenová
|8. 8. 2008 20:43
Rozdíl je ve zpracování téhož produktu,ale - jak mi vysvětlil pekař, ne zas až tak zásadní. V podstatě laicky řečeno - špaldovka je víc zbavena slupek, než celozrnná - těch rozdílů je tam víc,ale takto to prý pro použití stačí :-))) jo a celozrnná může být i žitná, špaldová je jen pšeničná a špalda je druh pšenice. :-))Laďka
Apina Hrbek
|8. 8. 2008 19:37
Ladislavo dekuji za vysvetleni, prosim reknete mi jeste jaky je rozdil mezi moukou spaldovou a celozrnou psenicnou moukou.
ladislava staffenová
|8. 8. 2008 19:22
Celozrnná mouka se liší od bílé tím, že je zpracováno a mleto celé zrno obilovin. Nejsou odstraňovány obalové vrstvy a klíček, které obsahují největší množství cenných látek, vitamínů a minerálů. Důležitá je také vláknina, která pročišťuje trávicí trakt.Pšenice špalda (Triticum spelta L.)Více informací na stránce Pšenice špaldaMouka bílá je složena především z bezcenného škrobu a bílkovin. Celozrnná mouka se produkuje jak v provedení ´hladká´ tak ´hrubá´. Zpočátku můžete mouku přidávat jako příměs do mouky bílé. Poté, co si zvyknete, lze bílou mouku zcela nahradit. Pečivo připravené z celozrnné mouky má tmavší zabarvení a je vysoce výživné a zdravé.Ze špaldové celozrnné mouky lze vařit i péci, dodává výjimečnou oříškovou příchuť. Výborná je do koláčových a buchtových těst, ale i do polévek, kaší i na běžné zahuštění omáček.dejte si do vyhleavače špaldová mouka a tohle vyjede.
Apina Hrbek
|8. 8. 2008 19:10
Prosim reknete mi nekdo co je spaldova mouka, trochu ji popiste abych vedela po cem se mam divat, neziji v Evrope. Chleba vypada moc dobre.Predem dekuji za pomoc,
ladislava staffenová
|8. 8. 2008 13:49
Tak teď jsem ho vyndala z trouby, pekárna bude brzo nezbytná, měla jsem vážené pekárenské droždí - dala jsem 20 g, místo podmáslí domácí smetanu, která mi zkysla a můžu říct, že vůně,která se linula panelákem naprosto odpovídá chuti!!!! Dala jsem to do formy na biskupský chlebíček,a teď mi bylo oznámeno,že se jde nejdřív koupit větší forma - ale že pekárna asi by nebyla marná...:-)))Dík za recept a hlavně vím, že můžu tyhle recepty péci bez pekárny.Ovšem dá to víc (hodně) práce při zpracování těsta.Takže až budu mít narozeniny, vím, co chci za dárek. Už nenápadně sonduju značky. Laďka
Romana Šímová
|27. 2. 2008 16:55
Dnes jsem pekla tento chlebík dle uvedeného množství přísad a je vynikající.Krásně se povedl.
Erinka
|6. 2. 2008 14:32
Nevím, kde jsem udělala chybu, ale chleba se mi taky nepovedl:-( Peču sice jen od Vánoc, ale zatím vše naprosto v pohodě...Rovnou jsem ubrala podmáslí a dala i obyčejnou hladkou mouku, ale stejně malý, tuhý, nedopečený...Ach jo:-( Musela jsem si spravit náladu obyčejným kmínovým chlebíkem:-D
Heda
|12. 11. 2007 16:36
Tak tento recept jesem si vybrala jako začátečník na pekárně a výsledek je vynikající. Můžu všem doporučit. Dle rady jsem dala trochu méně podmáslí a je to nádherná křupavá kůrčička.
Jana S
|29. 10. 2007 12:45
Dle predešlých rad jsem dala malinko méně podmáslí (cca 380ml) a místo pšeničné celozrnné mouky jsem použila obyčejnou hladkou. Chlebík krásně vykynul, kůrka nespadla a chuťově je vynikající (i bez kmínu).
Anonym
|8. 10. 2007 16:59
pekla jsem přesně podle návodu ale mám stejný výsledek jako paní Monika poloviční tuhý po upečení byl ještě částečně syrový musela jsem dopékat
Monika Adamová
|24. 1. 2007 15:54
Moc děkuji, dnes jsem objevila Vaši odpověď a hned jdu na to, o výsledku dám vědět :-)
Danuše
|19. 1. 2007 09:41
Zkuste ubrat množství podmáslí (na cca 340-350 ml) a použít program Základní. Zabírá to. Případně ještě můžete část celozrnné pšeničné mouky nahradit moukou hladkou. Hodně štěstí.
Monika Adamová
|18. 1. 2007 21:40
Prosím, pomóóóc, pekla jsem dvakrát, poprvé jsem místo podmáslí dala kefír a do nadýchaného skvostu to mělo hodně daleko, tak jsem zkusila znovu, tentokrát s podmáslím, výsledek byl ale stejný... poloviční chleba, velice hutný a tužší, chuťově sice dobrý, ale když já bych ráda ten nadýchaný, celozrnný skvost! :-))
Alice
|9. 12. 2006 00:29
Pekárnu mám asi 14 dní a tenhle chleba jsem pekla už třikrát, je fakt moc dobrý, i naše dvouletá dcera chce" lebik" jak mu říká. A ani nevadí, že místo chlebové žitné používám celozrnou mouku. Díky
Danuše
|30. 8. 2006 15:44
Zkuste se podívat na návody k receptům na domácí chleby v rubrice "ostatní". Já bohužel tenhle chleba v klasické troubě nepekla.
Berča
|30. 8. 2006 14:15
Vypadá to úžasně, nemám pekárnu, myslíte, že bych ho mohla upéci v troubě. Bohužel ale nevím, kolik stupňů (el. trouba) a jak dlouho se peče, jestli pro kontrolu upečení funguje špejle jako u bábovky = suchá špejle = upečeno.