Do misky rozdrobte droždí, přidejte 40 g cukru a lžičkou rozetřete na hladkou kaši. Přilijte asi třetinu vlažného mléka, přidejte 2 lžíce mouky a vše promíchejte. Nechte na teplém místě vzejít kvásek.
Do mísy robotu dejte změklé máslo, žloutky a zbytek (70 g) třtinového cukru. Použijte metlu na tření a vše utřete do pěny. Přisypte sůl, obě mouky, vlijte kvásek a zbytek mléka a pomocí hnětacího háku vypracujte měkké nelepivé těsto. Těsto dejte do mísy vytřené olejem, překryjte utěrkou nebo fólií a nechte nejméně hodinu na teplém místě kynout.
3
Ořechy nasekejte nahrubo, asi třetinu ponechte stranou. Zbytek opečte na pánvi, přidejte cukr a nechte zkaramelizovat – cukr se rozpustí a obalí ořechy. Horké karamelizované ořechy nasypte na plech vyložený pečicím papírem a nechte je zchladnout.
4
Vykynuté těsto rozdělte na poloviny. Do každé části zapracujte polovinu karamelizovaných ořechů a vypracujte hladké kulaté bochníky. Položte je na plech vyložený pečicím papírem a špičkou ostrého nože nařízněte vršek do kříže. Celý bochník potřete rozšlehaným vejcem a posypte odloženými nasekanými ořechy. Zlehka překryjte fólií a nechte ještě půl hodiny kynout.
Troubu rozehřejte na 220 °C, mazance pečte 10 minut, poté teplotu snižte na 180 °C a dopečte dalších 45 minut. Hotové mazance několikrát důkladně potřete směsí rozpuštěného másla s tuzemákem. Nakonec poprašte moučkovým cukrem.
6
Recept pro vás připravil časopis F.O.O.D. (Duben/2019)