Semeleme mouky včetně soli a koření, pozor, pohanková krupka se dává do těsta celá! Přidáme hladkou bílou mouku, pohankovou lámanku a vypracujeme tuhé (!) těsto. Necháme 5-6 hodin odpočinout, i přes noc - celozrnná mouka natáhne vodu a chléb bude jemnější a lehce stravitelný.
2
Poté vmícháme ocet, vejce, do důlku nadrobíme kvasnice, přidáme cukr a zalijeme kapkou vlažné vody, necháme vzejít kvásek. Zapracujeme do těsta, které musí být dostatečně tuhé, jinak se bochník při pečení propadne. Přeložíme do formy, necháme 1 a 1/2 hodiny vykynout a pečeme 1 hodinu (u pekáren s teploty na nižší teplotu).
3
Výsledek = nadýchaný voňavý chléb, pohanka vytvoří mozaiku a po upečení změkne a připomíná oříšky.
4
Varianty: - přidáme 1 paličku oloupaného a na plátky pokrájeného česneku. Přidáme 1 vetší cibuli rozebranou na kolečka a sekaný libeček.