Je vhodné, abyste při vaření omáčky použili nádobu, kterou budete moct dát do trouby. Na omáčku si rozehřejte lžíci olivového oleje a osmažte na něm 1 malou nakrájenou cibulku. Přidejte 2 prolisované stroužky česneku a zlehka smažte další 3 minutky. Přilijte 40 ml červeného vína a vařte, dokud se tekutina nezredukuje na 2 třetiny. Přidejte 0,7 litru rajčatové omáčky, bobkový list a snítku tymiánu a povařte. Dochuťte a dejte stranou. Rajčatovou omáčku si můžete koupit hotovou např. v Intersparu, nebo můžete použít konzervovaná rajčata.
2
Na polpettini, neboli masové kuličky, budete potřebovat 500 g mletého masa, 30 g opražených piniových oříšků, 50 g strouhaného parmazánu a pecorina, 30 g nakrájené pancetty, 2 lžíce strouhanky, 2 stroužky prolisovaného česneku, žloutek, oregáno a petrželku, rozmarýn a tymián a pořádně prohněťte, než se suroviny spojí.
3
Vytvarujte masové kuličky velikosti pingpongového míčku. Rozehřejte 2 lžíce olivového oleje a kuličky ze všech stran osmahněte. Pak vložte do omáčky a do trouby a pečte asi hodinu na 190°C, dokud omáčka nezhoustne a maso se nepropeče.
4
Uvařte špagety a smíchejte s omáčkou. Podávejte s nastrouhaným parmazánem a snítkou bazalky.