• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Zavařování & nakládání
  • Recepty.cz
  • Spaghetti Carbonara – La ricetta tradizionale
Napište svůj komentář k receptu

Spaghetti Carbonara – La ricetta tradizionale

autor: Smith-P.
0.0
moje hodnoceni
4.2
hodnotilo: 13
doba přípravy: 15 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Spaghetti Carbonara – La ricetta tradizionale
Spaghetti Carbonara – La ricetta tradizionale
Spaghetti Carbonara – La ricetta tradizionale
Spaghetti Carbonara – La ricetta tradizionale
Spaghetti Carbonara – La ricetta tradizionale
Spaghetti Carbonara – La ricetta tradizionale
Spaghetti Carbonara – La ricetta tradizionale
Spaghetti Carbonara – La ricetta tradizionale
6fotografií
Nahrát fotku
 

Suroviny

2 porce
    • 2
      lžíce olivový olej
    • 5
      ks vejce 1 celé a 4 žloutky
    • 150
      g slanina sušená (Guanciale)
    • 350
      g špagety italské
    • pepř celý čerstvě mletý
    • 0,50
      hrnek pecorino Romano, čerstvě strouhaný

Postup přípravy receptu

1
Guanciale (sušená slanina) nakrájíme na kostičky. Špagety dáme vařit dle návodu, mezitím v pánvičce osmahneme Guanciale za občasného míchání dozlatova a ihned stáhneme z plamene. V míse ušleháme žloutky s celým vejcem a přidáme Pecorino Romano, vzniknout by měla hustá kaše. Jeli příliš suchá můžeme opatrně po lžících přidat z vody ve které se vaří špagety, nemělo by to však být nutné. Těsně před dokončením špaget smícháme vychladlý Guanciale s vaječnou směsí (nikdy když je ještě příliš horký) a řádně opepříme. Špagety scedíme, ale měli by zůstat ještě mírně vlhké a rovněž přidáme do mísy. Vše rychle smícháme (teplotou špaget zajistíme, že se vajíčka dostatečně prohřejí) a ihned podáváme.

RADA: Jak vařit těstoviny, aby se neslepily? Mrkněte na VIDEO

2
Tento pokrm vznikl v polovině minulého století a existuje v dnešní době v nespočetných variacích, ve střední Evropě zejména v takových, kde se přidávají mléčné produkty. Na originální italský recept je však potřeba minimum surovin, které jsou v Itálii pochopitelně běžné, zatímco u nás je často marně hledáme. U Guanciale se jedna o slaninu s vysokým obsahem tuku, která je vzduchem sušená, tedy ne uzená, občas je k dostání ve specializovaných krámcích s italskými potravinami i u nás. Pokud jej neseženeme, můžeme použít libovější pancettu, u které se rovněž jedná o druh vzduchem sušené slaniny. Pecorino romano, v dnešní době již k sehnání v každém větším českém hypermarketu, je uzrálý slaný sýr z ovčího mléka s podobnými možnostmi využití jako parmezán, často je právě tím druhým nahrazován nebo smícháván. Originální variace však počítá právě s Pecorinem Romanem.

RADA: Jak skladovat vejce

3
Ohledně pojmenování receptu existuje mnoho fám, jedna z nejznámějších je, že pokrm byl pojmenován podle slova „carbonaro“, což znamená asi něco jako uhlíř, jelikož se údajně jednalo o pokrm pro dělníky v uhelných dolech, v dnešní době se mnoho lidí přiklání spíše přiklání k teorii, že jméno má spíše něco společného z černou barvou rozemletých pepřových kuliček.
4
Po této malé exkurzi Vám každopádně přeji dobrou chuť.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Spaghetti alla Carbonara po italsku

Spaghetti alla Carbonara po italsku

Spaghetti Carbonara

Spaghetti Carbonara

Spaghetti alla Carbonara ( Podle Antonia Carluccia )

Spaghetti alla Carbonara ( Podle…

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Jura Beneš | 13. 2. 2016 12:38

    Já jsem slyšel v Itálii, že pojem "carbonara" , je od lidí uhlířů, kteří obcházeli domácnosti s vlastnoručně vyrobeným dřevěným uhlím. Když paní domácí neměla peníze, dala "karbonářům" aspoň najíst. Proto se recepty místně liší. Jednalo se o jídlo " co dům dal"...

  • Anonym | 26. 5. 2013 16:56

    Dnes vyzkoušeno a velmi dobré! :)

  • Ondra Kováč | 14. 12. 2011 19:10

    Moc děkuji, konečně někdo dal srozumitelný návod na pravá carbonara a nikoli nějakou podivnou českou směsku. Přiznám se, že jsem zřejmě nikdy v české restauraci nedostal pravá carbonara, jakkoli byla drahá a tvářila se originálně... takže si je udělám sám. Ještě jednou děkuji.

  • radek | 5. 11. 2011 12:33

    jen bych jeste upřesnil guanciale je to tvař z prasatka jinak super pokrm davame si ho dost casto

  • Smith-P. | 7. 10. 2011 21:37

    Děkuji (rovněž za přidání pěkné fotky)

  • Zita Matejkova
    Zita Matejkova | 7. 10. 2011 03:20

    Jsem ráda, že jsem se poučila něco z historie, recept je krásně napsaný. Přidala jsem fotku, ale nemám je bohatě "černé", protože je má velmi ráda i malá vnučka ;-)

  • Smith-P. | 2. 10. 2011 14:33

    Těší mě, že nejsem jediný, kdo má nejen rád originální chutě, ale kdo se zajímá i historii pokrmu a jejich historky. :-)

  • pippiva
    pippiva | 2. 10. 2011 11:21

    ...ja take pridam jeste dalsi historku: podle dalsi vrze tento recept byl "vylepsen" diky americkym vojakum behem valky, protoze ti meli vojenske pridely baconu (-il guanciale) a susenych vajec. Rimsti kuchari vyuzili techto ingredienci a takto vznikl tento receptik. :-\ ;-)

  • cuoco | 2. 10. 2011 10:28

    :-) malokde vidiet klasicku tradicnu Taliansku verziu , vacsinou sa robi Americka so smotanou . PS : este jedna historka, ze vraj tato verzia bola spopularizovana cez vojnu ked nicoho nebolo , a "carbonaro" bolo po ciernom koreni , ktore ho tam tak vela davali ze to bolo cierne ako od uhlia. 8-) super recept

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Předkrmy, chuťovky & svačiny Sýrová Těstoviny & rizota Špagety Maso & ryby & mořské plody Uzeniny & mleté maso
Maso Pokrmy Chuťovky Z těstovin Z mléka / sýra Z vajec Ze sýra Ze šunky Uzeniny Oběd Večeře Smažení Vaření Itálie Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Olivový olej Pecorino Pepř celý Slanina Špagety Vejce

Jak vařit těstoviny, aby se neslepily

Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Jablečná buchta SUPER

Jablečná buchta SUPER

Bramborová musaka

Bramborová musaka

Cizrnové kari

Cizrnové kari

Polévka z uzeného stehýnka

Polévka z uzeného stehýnka

Rychlá směs na špagety

Rychlá směs na špagety

Česnekovo-zázvorové kuřecí (nejen) paličky

Česnekovo-zázvorové kuřecí (nejen)…

"Míša" roláda

"Míša" roláda

Masové nudličky se sýrovým přelivem

Masové nudličky se sýrovým přelivem

Salát (nejen) z černé čočky

Salát (nejen) z černé čočky

Doporučujeme

30 minut
Špenátové palačinky s houbovou náplní

Špenátové palačinky s houbovou náplní

40 minut
Podzimní houbovka s dýní

Podzimní houbovka s dýní

15 minut
Hruškový crumble s perníkem

Hruškový crumble s perníkem

140 minut
Hovězí pečeně s houbami

Hovězí pečeně s houbami

30 minut
Mexická tortilla se zelným salátem

Mexická tortilla se zelným salátem

30 minut
Halloweenské cupcakes ala netopýři

Halloweenské cupcakes ala netopýři

40 minut
Zelňačka s klobásou

Zelňačka s klobásou

100 minut
Kefírový koláč s jablky a čokoládovou polevou

Kefírový koláč s jablky a čokoládovou…

30 minut
Topinky s houbami a čedarem

Topinky s houbami a čedarem

Jak vařit těstoviny, aby se neslepily

Poslední sledované recepty

274
Dýňový koláč s polevou
Dýňový koláč s polevou
61
Rychlá bábovka
Rychlá bábovka
54
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
40
Vajíčková pomazánka
Vajíčková pomazánka
32
Jablečný štrúdl z listového těsta
Jablečný štrúdl z…

Zajímavé články

Domácí podzimní čaje: Zahřejí vás, zlepší náladu a některé umí i léčit
Domácí podzimní čaje: Zahřejí vás, zlepší náladu…
Strašidelné dobroty: 40 sladkých i slaných nápadů na Halloween
Strašidelné dobroty: 40 sladkých i slaných nápadů…
Podzimní prázdniny na chalupě: Rodinné recepty od polévky až po moučník
Podzimní prázdniny na chalupě: Rodinné recepty od…
KVÍZ: Znáte oblíbená jídla našich prezidentů? Otestujte se!
KVÍZ: Znáte oblíbená jídla našich prezidentů?…
Amatérská kanadská pekařka vyrábí strašidelné koláče. Některé i svítí ve tmě!
Amatérská kanadská pekařka vyrábí strašidelné…
AHA.cz Brožová vyděsila fanoušky: Co se jí to stalo s obličejem?

Brožová vyděsila fanoušky: Co se jí to stalo s obličejem?

Mimibazar Jak dopadlo testování elektronické stavebnice Boffin II LIGHT? Přečtěte si recenze rodičů

Jak dopadlo testování elektronické stavebnice Boffin II LIGHT? Přečtěte si recenze rodičů

Dáma.cz Nejpohodlnější boty roku musíte mít: Jaké tenisky letos nebudete chtít zout?

Nejpohodlnější boty roku musíte mít: Jaké tenisky letos nebudete chtít zout?

Blesk pro ženy Móda z předávání státních vyznamenání: Nerudová zopakovala šaty z KVIFF, Havlová absolutně excelovala

Móda z předávání státních vyznamenání: Nerudová zopakovala šaty z KVIFF, Havlová absolutně excelovala

Ženy.cz Sex jako elixír života: Ejakulovat častěji by měly místo mužů ženy

Sex jako elixír života: Ejakulovat častěji by měly místo mužů ženy

Blesk.cz Smutek dcery Bruce Willise: Na dítě zůstala sama!

Smutek dcery Bruce Willise: Na dítě zůstala sama!

SportRevue.cz FOTO: Ozdoby ringů. Sexy holky, které dělají křoví při zápasech MMA

FOTO: Ozdoby ringů. Sexy holky, které dělají křoví při zápasech MMA

Maminka.cz Sedminásobná máma Markéta Šichtařová o dětech: 5 trsů banánů, 6 kilo jablek, 40 balíčků šunky týdně. A žádné zlobení

Sedminásobná máma Markéta Šichtařová o dětech: 5 trsů banánů, 6 kilo jablek, 40 balíčků šunky týdně. A žádné zlobení

Blesk Horoskopy Čarujte na Dušičky: Vyžeňte zlo z domu a rozmlouvejte s mrtvými

Čarujte na Dušičky: Vyžeňte zlo z domu a rozmlouvejte s mrtvými

Další doporučené recepty:

Spaghetti alla Carbonara ( Podle Antonia Carluccia )
Spaghetti alla Carbonara ( Podle…
Spaghetti alla Carbonara po italsku
Spaghetti alla Carbonara po italsku
Spaghetti Carbonara
Spaghetti Carbonara
Spaghetti con polpettini
Spaghetti con polpettini
Spaghetti cozze e capperi con pomodorini
Spaghetti cozze e capperi con pomodorini
Spaghetti pomodoro
Spaghetti pomodoro
  • Recepty.cz
  • Spaghetti Carbonara – La ricetta tradizionale
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact