• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Spaghetti Carbonara – La ricetta tradizionale
Napište svůj komentář k receptu

Spaghetti Carbonara – La ricetta tradizionale

autor: Smith-P.
0.0
moje hodnoceni
4.5
hodnotilo: 27
doba přípravy: 15 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Spaghetti Carbonara – La ricetta tradizionale
Spaghetti Carbonara – La ricetta tradizionale
Spaghetti Carbonara – La ricetta tradizionale
Spaghetti Carbonara – La ricetta tradizionale
Spaghetti Carbonara – La ricetta tradizionale
Spaghetti Carbonara – La ricetta tradizionale
Spaghetti Carbonara – La ricetta tradizionale
Spaghetti Carbonara – La ricetta tradizionale
6fotografií
Nahrát fotku
 

Suroviny

2 porce
    • 2
      lžíce olivový olej
    • 5
      ks vejce 1 celé a 4 žloutky
    • 150
      g slanina sušená (Guanciale)
    • 350
      g špagety italské
    • pepř celý čerstvě mletý
    • 0,50
      hrnek pecorino Romano, čerstvě strouhaný

Postup přípravy receptu

1
Guanciale (sušená slanina) nakrájíme na kostičky. Špagety dáme vařit dle návodu, mezitím v pánvičce osmahneme Guanciale za občasného míchání dozlatova a ihned stáhneme z plamene. V míse ušleháme žloutky s celým vejcem a přidáme Pecorino Romano, vzniknout by měla hustá kaše. Jeli příliš suchá můžeme opatrně po lžících přidat z vody ve které se vaří špagety, nemělo by to však být nutné. Těsně před dokončením špaget smícháme vychladlý Guanciale s vaječnou směsí (nikdy když je ještě příliš horký) a řádně opepříme. Špagety scedíme, ale měli by zůstat ještě mírně vlhké a rovněž přidáme do mísy. Vše rychle smícháme (teplotou špaget zajistíme, že se vajíčka dostatečně prohřejí) a ihned podáváme.

RADA: Jak vařit těstoviny, aby se neslepily? Mrkněte na VIDEO

2
Tento pokrm vznikl v polovině minulého století a existuje v dnešní době v nespočetných variacích, ve střední Evropě zejména v takových, kde se přidávají mléčné produkty. Na originální italský recept je však potřeba minimum surovin, které jsou v Itálii pochopitelně běžné, zatímco u nás je často marně hledáme. U Guanciale se jedna o slaninu s vysokým obsahem tuku, která je vzduchem sušená, tedy ne uzená, občas je k dostání ve specializovaných krámcích s italskými potravinami i u nás. Pokud jej neseženeme, můžeme použít libovější pancettu, u které se rovněž jedná o druh vzduchem sušené slaniny. Pecorino romano, v dnešní době již k sehnání v každém větším českém hypermarketu, je uzrálý slaný sýr z ovčího mléka s podobnými možnostmi využití jako parmezán, často je právě tím druhým nahrazován nebo smícháván. Originální variace však počítá právě s Pecorinem Romanem.

RADA: Jak skladovat vejce

3
Ohledně pojmenování receptu existuje mnoho fám, jedna z nejznámějších je, že pokrm byl pojmenován podle slova „carbonaro“, což znamená asi něco jako uhlíř, jelikož se údajně jednalo o pokrm pro dělníky v uhelných dolech, v dnešní době se mnoho lidí přiklání spíše přiklání k teorii, že jméno má spíše něco společného z černou barvou rozemletých pepřových kuliček.
4
Po této malé exkurzi Vám každopádně přeji dobrou chuť.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Spaghetti alla Carbonara po italsku

Spaghetti alla Carbonara po italsku

Spaghetti Carbonara

Spaghetti Carbonara

Spaghetti alla Carbonara ( Podle Antonia Carluccia )

Spaghetti alla Carbonara ( Podle…

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Jura Beneš | 13. 2. 2016 12:38

    Já jsem slyšel v Itálii, že pojem "carbonara" , je od lidí uhlířů, kteří obcházeli domácnosti s vlastnoručně vyrobeným dřevěným uhlím. Když paní domácí neměla peníze, dala "karbonářům" aspoň najíst. Proto se recepty místně liší. Jednalo se o jídlo " co dům dal"...

  • Anonym | 26. 5. 2013 16:56

    Dnes vyzkoušeno a velmi dobré! :)

  • Ondra Kováč | 14. 12. 2011 19:10

    Moc děkuji, konečně někdo dal srozumitelný návod na pravá carbonara a nikoli nějakou podivnou českou směsku. Přiznám se, že jsem zřejmě nikdy v české restauraci nedostal pravá carbonara, jakkoli byla drahá a tvářila se originálně... takže si je udělám sám. Ještě jednou děkuji.

  • radek | 5. 11. 2011 12:33

    jen bych jeste upřesnil guanciale je to tvař z prasatka jinak super pokrm davame si ho dost casto

  • Smith-P. | 7. 10. 2011 21:37

    Děkuji (rovněž za přidání pěkné fotky)

  • Zita Matejkova
    Zita Matejkova | 7. 10. 2011 03:20

    Jsem ráda, že jsem se poučila něco z historie, recept je krásně napsaný. Přidala jsem fotku, ale nemám je bohatě "černé", protože je má velmi ráda i malá vnučka ;-)

  • Smith-P. | 2. 10. 2011 14:33

    Těší mě, že nejsem jediný, kdo má nejen rád originální chutě, ale kdo se zajímá i historii pokrmu a jejich historky. :-)

  • pippiva
    pippiva | 2. 10. 2011 11:21

    ...ja take pridam jeste dalsi historku: podle dalsi vrze tento recept byl "vylepsen" diky americkym vojakum behem valky, protoze ti meli vojenske pridely baconu (-il guanciale) a susenych vajec. Rimsti kuchari vyuzili techto ingredienci a takto vznikl tento receptik. :-\ ;-)

  • cuoco | 2. 10. 2011 10:28

    :-) malokde vidiet klasicku tradicnu Taliansku verziu , vacsinou sa robi Americka so smotanou . PS : este jedna historka, ze vraj tato verzia bola spopularizovana cez vojnu ked nicoho nebolo , a "carbonaro" bolo po ciernom koreni , ktore ho tam tak vela davali ze to bolo cierne ako od uhlia. 8-) super recept

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Předkrmy, chuťovky & svačiny Sýrová Těstoviny & rizota Špagety Maso & ryby & mořské plody Uzeniny & mleté maso
Maso Pokrmy Chuťovky Z těstovin Z mléka / sýra Z vajec Ze sýra Ze šunky Uzeniny Oběd Večeře Smažení Vaření Itálie Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Olivový olej Pecorino Pepř celý Slanina Špagety Vejce

Jak vařit těstoviny, aby se neslepily

Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Jahodový patrový dort

Jahodový patrový dort

Chlebové knedlíky

Chlebové knedlíky

Rybízové víno II.

Rybízové víno II.

Jindřiščin perník

Jindřiščin perník

Šlehačková roláda III.

Šlehačková roláda III.

Americký koláč

Americký koláč

Lehké bylinkové máslo

Lehké bylinkové máslo

Jehněčí na bylinkách a rajčatech

Jehněčí na bylinkách a rajčatech

Jablečné / Hruškové kynuté knedlíky

Jablečné / Hruškové kynuté knedlíky

Doporučujeme

30 minut
Kuře ve smetanové omáčce s parmazánem

Kuře ve smetanové omáčce s parmazánem

300 minut
Švestková povidla

Švestková povidla

45 minut
Pravé maďarské lečo

Pravé maďarské lečo

20 minut
Cukeťák z trouby

Cukeťák z trouby

80 minut
Švestkový koláč s vanilkovým krémem

Švestkový koláč s vanilkovým krémem

50 minut
Roláda s mletým masem a zeleninou

Roláda s mletým masem a zeleninou

30 minut
Cuketovomrkvové placky

Cuketovomrkvové placky

20 minut
Kelímkový jogurtový koláč s ovocem

Kelímkový jogurtový koláč s ovocem

30 minut
Nepečený ovocný dort

Nepečený ovocný dort

Jak vařit těstoviny, aby se neslepily

Poslední sledované recepty

72
Trojí sladká ovesná kaše
Trojí sladká ovesná kaše
65
Řecký salát s cizrnou
Řecký salát s cizrnou
62
Polévka z pečené zeleniny
Polévka z pečené zeleniny
53
Pórková polévka s cizrnou
Pórková polévka s cizrnou
52
Vepřový guláš s mrkví
Vepřový guláš s mrkví

Zajímavé články

Recepty ze švestek nasladko i naslano. Zkuste povidla bez míchání, koláč i marinádu
Recepty ze švestek nasladko i naslano. Zkuste…
Broskvová marmeláda 4x jinak: Zkuste variantu s voňavým kořením, bylinkami nebo dalším ovocem
Broskvová marmeláda 4x jinak: Zkuste variantu s…
Velký cuketový speciál: Rady, tipy a recepty, jak chutně naložit s úrodou cuket
Velký cuketový speciál: Rady, tipy a recepty, jak…
Rychlé buchty s broskvemi: 5 receptů na sladké letní moučníky, které mají šťávu
Rychlé buchty s broskvemi: 5 receptů na sladké…
Domácí vepřová konzerva: Pochoutka k letní večeři nebo na cesty, kterou zvládnete připravit i v paneláku
Domácí vepřová konzerva: Pochoutka k letní večeři…
AHA.cz Zhrzená pomsta Kuchařové! Brzobohatý šel konečně s pravdou ven

Zhrzená pomsta Kuchařové! Brzobohatý šel konečně s pravdou ven

Mimibazar Bazalkové pesto: neodolatelná chuť Itálie, kterou si snadno připravíte doma.

Bazalkové pesto: neodolatelná chuť Itálie, kterou si snadno připravíte doma.

Dáma.cz Největší smolaři v lásce podle zvěrokruhu: Tato znamení nikdo nechce

Největší smolaři v lásce podle zvěrokruhu: Tato znamení nikdo nechce

Blesk pro ženy Jiřina Bohdalová je pro mě Tina Turner, říká její kadeřnice. Ukázala poklady z archivu!

Jiřina Bohdalová je pro mě Tina Turner, říká její kadeřnice. Ukázala poklady z archivu!

Ženy.cz Profesionální trenér otestoval 10 běžných sportů. Při kterém z nich spálíte nejvíc tuku?

Profesionální trenér otestoval 10 běžných sportů. Při kterém z nich spálíte nejvíc tuku?

Blesk.cz Václav Vydra: Pravda o zdraví Bouškové a natáčení Prostřena!

Václav Vydra: Pravda o zdraví Bouškové a natáčení Prostřena!

SportRevue.cz FOTO: 50 (ex)sportovkyň, které vypadají v bikinách zatraceně dobře

FOTO: 50 (ex)sportovkyň, které vypadají v bikinách zatraceně dobře

Maminka.cz Jak a kdy rostou dětem zuby? Tady máte kalendář růstu mléčných zoubků

Jak a kdy rostou dětem zuby? Tady máte kalendář růstu mléčných zoubků

Blesk Horoskopy Kniha podle znamení zvěrokruhu: Jaké letní čtení si máte přibalit na dovolenou?

Kniha podle znamení zvěrokruhu: Jaké letní čtení si máte přibalit na dovolenou?

Další doporučené recepty:

Spaghetti alla Carbonara ( Podle Antonia Carluccia )
Spaghetti alla Carbonara ( Podle…
Spaghetti alla Carbonara po italsku
Spaghetti alla Carbonara po italsku
Spaghetti Carbonara
Spaghetti Carbonara
Spaghetti con polpettini
Spaghetti con polpettini
Spaghetti cozze e capperi con pomodorini
Spaghetti cozze e capperi con pomodorini
Spaghetti pomodoro
Spaghetti pomodoro
  • Recepty.cz
  • Spaghetti Carbonara – La ricetta tradizionale
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact