Kuřecí maso nakrájíme na nudličky a dáme do misky. Přidáme trochu olivového oleje, prolisovaný česnek, sojovou omáčku, sůl, pepř, mletou papriku a oregano. Necháme chvíli odležet (stačí půl hodinky). Cibuli nakrájíme na kolečka silná cca 1-2 cm. V hlubokém hrnci si rozpálíme olej (asi 4 lžíce, prostě od oka) a přidáme cibuli. Chvíli necháme zprudka smažit, občas promícháme, ztlumíme plamen, pak přidáme lžičku medu, přikryjeme pokličkou a dusíme, dokud cibule nebude měkounká. Nezapomeňte občas promíchat, ráda se přichytává... Přidáme naložené kuřecí nudličky, pořádně promícháváme, dokud se kuřecí maso nezatáhne a opět přikryjeme pokličkou. Až maso pustí šťávu, podlejeme vodou, vhodíme půl kostky masoxu a dusíme do změknutí. 5 minut před koncem vaření přidáme 2-3 lžíce protlaku. Pokud jste to přehnali s vodou, stačí zahustit trochou světlé jíšky.
2
Podáváme na špagetách bohatě posypané strouhaným eidamem.
3
Ještě bych ráda dodala, že na této omáčce jsem "vyrostla", máme ji celá rodina strašně rádi a dnes ji vařím manželovi aspoň 1x za týden.