• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Šoulet
Napište svůj komentář k receptu

Šoulet

autor: Redakce
0.0
moje hodnoceni
3.7
hodnotilo: 6
doba přípravy: 80 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Šoulet
Šoulet
Šoulet
Šoulet
Šoulet
Šoulet
4fotografie
Nahrát fotku
 

Při přípravě tohoto tradičního a levného židovského pokrmu se nespěchá. Základem jsou jednoduché suroviny jako hrách a kroupy a provází ho vůně pečeného česneku a majoránky.

Šoulet

Suroviny

6 porce
    • 200
      g kroupy ječné
    • 200
      g hrách zelený
    • 100
      g anglická slanina
    • 250
      g krkovice - uzená
    • 1
      cibule větší
    • 3
      stroužek česnek 3-4 podle chuti
    • 1
      lžíce majoránka
    • 2
      lžíce sádlo
    • sůl
    • pepř mletý

Postup přípravy receptu

1
Hrách a kroupy propláchněte a každé zvlášť namočte přes noc do dostatečného množství studené vody.

RADA: Kočičí svatba: Uvařte si staročeskou dobrotu z jižních Čech

2
Druhý den namočený hrách propláchněte studenou vodou, zalijte čistou vodou a pomalu vařte doměkka (trvá to asi 40 minut). Teprve pak ho osolte. Scezené kroupy nasypte do osolené vody a uvařte je také doměkka, což by mělo trvat asi 30 minut.
3
Mezitím na sádle opečte na kostičky nakrájenou slaninu a uzené spolu s drobně nakrájenou cibulí.

RADA: Luštěninové polévky, které zahřejí: 5 receptů, které vám zpestří podzim i zimu

4
Uvařený hrách sceďte a 100 ml vývaru z hrachu si nechte stranou. Uvařené kroupy také sceďte a propláchněte horkou vodou.
5
Do pánve přidejte prolisovaný česnek a jen krátce, asi 30 vteřin ho orestujte, aby se rozvoněl. Přidejte hrách a kroupy, majoránku, osolte, opepřete a promíchejte. Přilijte vývar z hrachu, přiveďte k varu a na středním stupni povařte asi 5 minut.
6
Připravenou směs přendejte do zapékací mísy, dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a zapečte 20 - 40 minut dozlatova.

RADA: Velký průvodce luštěninami: Jak připravit mungo, adzuki nebo černou čočku

7
NEJČASTĚJŠÍ CHYBY PŘI PŘÍPRAVĚ ŠOULETU: • Tvrdý hrách: Hlavní příčinou je nedostatečné namáčení hrachu. Vždy ho namočte 8-12 hodin předem, před vařením vodu z namáčení vylijte a použijte novou. Pokud máte tvrdou vodu, lze do ní přidat špetku jedlé sody, která změkčí slupky a urychlí proces vaření. • Mazlavé nebo slepené kroupy: Kroupy během vaření uvolňují škrob, který způsobuje jejich lepení. Po uvaření je tedy sceďte a propláchněte proudem horké vody. Tento krok spolehlivě odstraní přebytečný škrob a zaručí, že kroupy zůstanou krásně sypké. • Nevýrazná chuť: Chuť šouletu je silně závislá na tuku a aromatických složkách. Nebojte se tedy použít klidně i o něco více sádla (husí nebo kachní je pro tento pokrm ideální), majoránky a česneku. A nezapomeňte na konečné zapékání, které spojí všechny chutě dohromady.
8
TIPY PRO DOKONALÝ VÝSLEDEK: • Pokud chcete mít jídlo na stole rychle, uvařte hrách a kroupy den předem, čímž si zkrátíte přípravu na pouhých 15 minut. Výrazně pomůže také vaření v tlakovém hrnci, který zkrátí dobu vaření luštěnin na zlomek času. • Šoulet je skvělý na přípravu ve větším množství, protože se jeho chuť rozležením ještě prohloubí. V chladničce vydrží 3–4 dny. Při ohřívání ho můžete navlhčit trochou vývaru nebo vody, aby se nevysušil.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Rabínův šoulet

Rabínův šoulet

Husa v šouletu

Husa v šouletu

Husa v šouletu II

Husa v šouletu II

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Přílohy, pečivo a luštěniny Luštěniny Hrách Maso & ryby & mořské plody Uzeniny & mleté maso Velikonoce
Oběd Večeře Pečení Vaření Restování Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Anglická slanina Česnek Cibule Hrách Krkovice - uzená Kroupy Majoránka Pepř mletý Sádlo Sůl
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Křenová omáčka

Křenová omáčka

Kuře v pivní omáčce

Kuře v pivní omáčce

Vepřové s cibulí na černém pivu

Vepřové s cibulí na černém pivu

Coleslaw - podzimní vitamíny

Coleslaw - podzimní vitamíny

Těstovinový salát s tuňákem IV.

Těstovinový salát s tuňákem IV.

Chleba s křupavou kůrkou

Chleba s křupavou kůrkou

Obrácená buchta z jablek

Obrácená buchta z jablek

Ovesná kaše s jablky, rozinkami a skořicí

Ovesná kaše s jablky, rozinkami a…

Zapečené palačinky s masem a zeleninou

Zapečené palačinky s masem a zeleninou

Doporučujeme

Smetanové fleky se zelím

Smetanové fleky se zelím

60 minut
Dýňový kompot

Dýňový kompot

40 minut
Kaplická cmunda

Kaplická cmunda

55 minut
Butter chicken masala

Butter chicken masala

60 minut
Dýňový cheesecake s ricottou

Dýňový cheesecake s ricottou

170 minut
Maďarský guláš

Maďarský guláš

90 minut
Rychlá bábovka

Rychlá bábovka

105 minut
Řepánky

Řepánky

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

Poslední sledované recepty

30
Jablečný štrúdl z listového těsta
Jablečný štrúdl z…
26
Škvarkové sádlo
Škvarkové sádlo
25
Míša řezy
Míša řezy
23
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
21
Kýta v žampionové omáčce
Kýta v žampionové omáčce

Zajímavé články

Pečený květák umí překvapit. 3 recepty, které vám budou chutnat
Pečený květák umí překvapit. 3 recepty, které vám…
Co snídat, když čím dál víc zapomínáte? Nejlepším řešením je jedna chutná kombinace
Co snídat, když čím dál víc zapomínáte? Nejlepším…
7 důvodů, proč mít doma tortilly: Uděláte z nich rychlou večeři, svačinu, snídani i pohoštění pro návštěvu
7 důvodů, proč mít doma tortilly: Uděláte z nich…
Bleskové moučníky do pracovního týdne: S našimi recepty připravíte vcukuletu koláč, dortíky i buchtu na plech
Bleskové moučníky do pracovního týdne: S našimi…
Sladká snídaně podle odborníků: 3 snadné recepty, které si můžete dát bez výčitek
Sladká snídaně podle odborníků: 3 snadné recepty,…
AHA.cz Rozvod Ebena a Fišerové? Marek šel s pravdou ven!

Rozvod Ebena a Fišerové? Marek šel s pravdou ven!

Mimibazar Kniha na zimní večery: Užijte si romantiku s dávkou humoru, emocí a pořádnou porcí chemie

Kniha na zimní večery: Užijte si romantiku s dávkou humoru, emocí a pořádnou porcí chemie

Dáma.cz Ideální boty na jaro jsou balerínky: Našli jsme vám ty nejhezčí na sezónu 2024. GALERIE

Ideální boty na jaro jsou balerínky: Našli jsme vám ty nejhezčí na sezónu 2024. GALERIE

Blesk pro ženy Eliška Balzerová zářila na přehlídce: V 76 letech se stala hvězdou módního mola!

Eliška Balzerová zářila na přehlídce: V 76 letech se stala hvězdou módního mola!

Ženy.cz „Nesmíš si to tak brát.“ Proč dobře míněné rady lidem s depresí ubližují

„Nesmíš si to tak brát.“ Proč dobře míněné rady lidem s depresí ubližují

Blesk.cz Tereza Kerndlová odhalila děsivou realitu: Trable s vyraženým zubem!

Tereza Kerndlová odhalila děsivou realitu: Trable s vyraženým zubem!

SportRevue.cz 45 let? Žádný věk! Nejslavnější fotbalová manželka světa je stále šik

45 let? Žádný věk! Nejslavnější fotbalová manželka světa je stále šik

Maminka.cz Jak rodiče vychovávají neúspěšné děti? Co při výchově nedělat, aby byly děti spokojené a sebevědomé?

Jak rodiče vychovávají neúspěšné děti? Co při výchově nedělat, aby byly děti spokojené a sebevědomé?

Blesk Horoskopy 6 znamení zvěrokruhu, která vidí duchy: Patří mezi ně i to vaše?

6 znamení zvěrokruhu, která vidí duchy: Patří mezi ně i to vaše?

Další doporučené recepty:

Šopský salát alá Verunka
Šopský salát alá Verunka
Šopský salát II.
Šopský salát II.
Šopský salát jinak
Šopský salát jinak
Špagetová omeleta
Špagetová omeleta
Špagetová Roláda
Špagetová Roláda
Špagetové překvapení
Špagetové překvapení
  • Recepty.cz
  • Šoulet
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact