Prapůvodní domovinou šopského salátu je Bulharsko, kde také získal svůj název – připravovali ho totiž tamní obyvatelé zvaní Šopové. Z balkánského poloostrova se pokrm dostal až k nám a stal se jedním z nejoblíbenějších zeleninových salátů.
RADA: Tipy na 7 letních salátů
Milá Terko,pokud té zeleniny nakrájíš metrák,bude to celkem pro dost lidí...Nikdo tam nepsal,z jakého množství zeleniny to dělá....Prostě z mála pro jednoho,z více pro více lidí....na blbou otázku blbá odpověď.....:-(
Google není pro většinu potřeba... Čubrica je co se chuti týče, opravdu velice dobrá a já ji dávám nejen do salátu... Pokud někdo chce opravdu pravý bulharský šopák, tak doporučuji čubricu použít. Její sehnání není nic složitého ... Tip pro pražáky nebo kdo má možnost se tam dostat... Pár metrů od Florence je bulharský obchůdek, ve kterém prodávají vše možné, včetně různých druhů koření ... mohu jen doporučit A co se týče nepražáků, tak počeštěná čubrice se dá sehnat i ve větších marketech... ;-)
Já souhlasím s Terezou. Také jsem zaměnil cibuli za černé olivy. Jsou výborné do salátu.
protože po večerech neběhám po městě s kalachem a nehoním sousedy,tak žádnou čubricu (kterou tady vygooglilo pár chytrolínů) určitě neshánějte. Je to směs koření který cpou na balkáně do všeho-a bohužel i do šopáku.. Nemá cenu dělat z toho nějakou složitost-je to jen nakrájená zelenina se sýrem. Dochucujte podle vlastní chuti-když vám poprvé nebude moc chutnat,není nic složitého udělat to příště trochu jinak ;-) Salátům zdar!
Tak mletou papriku do šopáku snad může dát jen naprostý antikuchař.
Jo jo, palec nahoru
Dobrý den. šopák dělám podle svého postupu. Nebudu ho popisovat, ingredience dává každý podle sebe. Ale co si myslím, že je důležité vědět, je, že by se měly ingredience promíchat v míse RUKAMA. Vznikne s toho taková *hmota*, ne v hanlivém slova smyslu, je to estetičtější, než ingredience prostě naplácat na sebe, a chutě se tak více prolnou. Pak chladíme hodinu v chladničce a servírujeme posypané bazalkou, kdo nemá rád, zkusí jiné koření, hlavně ta prosím Vás nervěte Papriku (sypanou) . Pěkný den.
pobavil
Dobrý den, pro kolik je to tak lidí? Děkuji Terza
Dobrý den, pro kolik je to tak lidí? Děkuji Terza
Já přidávám černé olivy ty jsou nejl k tomu balkánu :-) <3
:-D asi tak vtip super :-D
Mám rád šopák se zálivkou z octa , soli a vody..pokapaný olivovým olejem a s cibulkou :-P
takže tě máme nasekat do salátu?
Lojzové český, polrajchové, gurmáni ....... bez čubrici to není šopák, takže znova a pak budete v kurzu.
zásadní ingrediencí je koření čubrica. Bez něj nelze vůbec hovořit o šopském salátu, nehledě na český zlozvyk dělat zálivku z vody. Pouze šťáva ze samotné zeleniny společně s octem, solí, olejem a čubricou vytvoří jedinečné chuti.
jako vtip, dobrý
Tak tomu potom neříkej šopský salát.
A koho to zajímá?
Tohle je česká varianta šopského salátu. Kdo chce original, najde ho na wikipedii: http://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%A0opsk%C3%BD_sal%C3%A1t ;-)
Jsi ňáká chytrá.. to cos tu napsala je uplně z cesty a i kdyby to bylo na místě, tak by nám to nikdy nedošlo ;-)
ja pridavam jeste kousky uzeneho masa
Papriku ?
Cibule v Šopáku? To pak není Šopský salát.
Prosim, nedavejte do sopskeho salatu pepr !!!!! Pak uz to neni sopsky salad, ale neco jineho
Mnam, miluji tento salát!! Nejlepší co znám!!
oznamkuju ji 2 protoze zaprve cibule tam nepatri je tam lepsi cervena nebo oranzove nebo zluta paprika a nemusi to byt nastrouhany balkansky syr ale i rozdrobene kousky kdo souhlesi se mnou at rekne ja :-! 8-)
Naprosto souhlasím
patří tam to, co tam každý dá.. nevidím důvod sem psát podobné komentáře. Nikdo přeci nikoho nenutí, aby to to tam nutně přidával. Je to ponznatek, který někomu může tento salát vylepšit.
Třeba do těch dvou hodin počítá i tu hodinu na odležení
bazalka nemá nic společného s e šopákem a česnek ten taky tam nepatří
2 hodiny??????? a jak vám trvá dlouho taková omáčka? 4 dny? šopák hotov za 10min ;-)
Je to sračka
opravdu není co řešit akorád místo obyč cibule dávám bud červenou nebo lahudkovou ;-)
Šopský salát je vynikající a osvěžující. Není co dodat. <:-)
10 minut je kravina já se stím peru cca 2 hodiny vy ženský jste tak rychlý jen čumím ale moje babička říkala práce kvapná (hovno platná) a to je mi 70 let holky kam tak spěcháte? zdraví deda na mé jméno nervoznideda se podívej v prohlížeči zdravi honza
Dobrý den s této sračky jsem málem zdechla. Takovou sračku jsem dloho neviděla rači a to jsem poloslepá. Modlím se k bohu abych to přežila (stejně zdechnu) Rači si objednám 5 luků a 5 meču než toto žrát!! S pozravem: Vladímíra Hvozdenská
mne pripada srandovni jak tady lidi argumentuji co je ten spravny recept,ze ,otec,syn,manzel atd ...je odtama ato je ten spravny .vzpomente si jak nasi svickovou delame stejne aruzne zaronen a muzem se hadat co je ten spravny recept .vzdyt je to o tom,ze je to vareni ,je to hra .potraviny jinak chutnaj na jare podzim atd ,nemluve,ze jinak chutnaj z kazde casti sveta jinak ,takze pro mne je to tak,ze sopak delam vzdy trosku jinak ,nekdy s nalevem ,jinsdy cibuli a dokazu si predstavit i jine vychytavky .dulezite je ze chutna )))
Solit rozhodně netřeba, sýr je slaný ažaž. Někdy přidávám i ledový salát a občas i trochu česneku, když chci, ať to má grády :-) Když máte po ruce čerstvou bazalku, rozhodně taky nic nepokazí ;-) Dávám 1.
Co je tak závratného na obyčejném šopáku?
Taky jsem použila olivový olej, akorát jsem trochu přepepřila takže jsme to měli ostřejší.
No ja mam pul rodiny v bulharsku a sopak delame s vinnym octem..a navrch petrzelka a cerna oliva..to vse ostatni mame stejne.. :-)
No ja mam pul rodiny v bulharsku a sopak delame s vinnym octem..a navrch petrzelka a cerna oliva..to vse ostatni mame stejne.. :-)
souhlasim zadna citronova stava, dokonce jsem se setkala i s tim ze tam pry patri sladkokysela zalivka..to je blbost..mam taky tatku bulhara..zakapnem to olejem a vinnym octem, osolime a jime
Tak to je vážně super recept! Mňamka nad mňamku! Vážně výborné!! <:-)
Zrovna včera jsme ho měli k obědu. Je to jeden z našich nejoblíbenějších, v létě krásně osvěží. Kromě zelené papriky dávám i žlutou a červenou. Olej používám olivový. Cibuli krájím na hodně drobno, na velikou mísu salátu stačí jedna malá. Nechávám uležet v lednici do druhého dne. Ani nesolím, sýr je už slaný dost. Někdy jako variaci přidávám ještě na drobno pokrájený ledový salát.
Jo, docela dobrý Akorát doporučím fakt s cibulí s mírou. Stejně tak pepř a sůl.
složení nic moc jsou lepší... :-(
Je to dobrý.Hodnotím za 1 :-)
Oldřichu - to už se tady řešilo před 2 roky v dubnu. Je tam i přesný popis, jak se ty papriky opékají a loupou.... A jinak tam skutečně žádná zálivka nepatří!!!! Tatínek je Bulhar a šopáku jsem se něco nadělala :-)
Dnešní Lidovky-Alexi Borisov: "Češi dělají při přípravě mnoho chyb. Mezi hlavní patří to, že papriku neopečou na grilu. Dalším faux pax je zálivka. Ta do šopského salátu nepatří (na rozdíl od petrželky)">>> U nás si lidová tvořivost s každým původním receptem už poradí. Mě překvapila ta pečená paprika-to jsem nevěděl. Díky Alexi!
Šopák je výborná věc, ať už ho děláte jakkoliv. Já zeleninu jen pokapu olivovým olejem, opepřím čerstvě namletým pepřem a nadrobím balkánský sýr. Mňam :-)
Tak zrovna hledám recept na "pravý šopák" , abych si ověřila co mi bylo řečeno a narazila jsem na tenhle... Hmmm, tak se to trošku rozchází :o( Mě bylo řečeno, že žádná cibule a balkánský sýr se nestrouhá, ale na salát se nadrobí.... Jinak pečená paprika do salátů je super! My si občas papriku upečeme, nebo si koupíme nakládané pečné papriky. Je to velká mňamka!
Ja pridavam do sopaku olivy. Mnam.
šopský salát s majonézou, to je dobrý fór
Ten olej dávám panenský olivový, trochu citronové šťávy. Sůl mi v případě balkánského sýru přijde nadbytečná. Do šopského salátu patří paprika syrová.
Mohli byste sem napsat kolik se tam má dát paprik,rajčat,atd.
Máš pravdu, Zito-když se dá do šopáku majonéza, už to neni ten klasickej šopák, ale taky to neni špatný:o)) Snažim se experimentovat jak se dá a s tou majonézou to bylo samozřejmě úplně jiný, ale taky výborný:o)) Komu majénézy v salátech nevaději, doporučuju přidat i do šopskýho a na 100% se tim nezkazí nic:o))
Já teda nevím Anet,do šopského salátu majonéza?Může to být dobré ale určitě to není šopský salát.
Přítel saláty miluje, tak jsem mu tímhle receptem chtěla udělat radost a povedlo se...Ještě jsem přidala tak 2 feferonky, protože miluju pikantní jídla a přidala jsem trošku majonézy...Nemělo to chybu.Doporučuju všem:o))
Milý anonyme: já eču papriky v normální plynové troubě na mřížce, jen je omyji a položím je tam a nechám péct tak dlouho až se trochu začnou scvrkávat a kůžička hnědne a má puchýře...( no blbé přirovnání..:o)), pak je vytáhnu a aby se to dobře loupalo, tak je dám ještě horké do igelitového(mikroténového) sáčku a zavážu. Nechám je tam, ony se zapaří a ta slupka opečená se nafoukne. Pak už to jde dobře loupat. Sloupneme a jíme všemi možnými způsoby. Loupání zdar.
Můžete někdo popsat přesný postu pečených paprik do salátu, hlavně dobu pečení?
Veni, uplne souhlasim. I mne v salatu (jakekoli zeleninovy) chutnaji vic pecene papriky:-) Pravy sopsky salat ovsem je se syrovima paprikama.
A můj bývalý muž, taky "Šop od Sofie", byť narozený v Praze, zase nedal dopustit na pečené papriky. Když byly k mání, dával je do šopského salátu raději než ty syrové.
Recept je fajn, akorát nesolit. Vždyť ty sýry jsou slané až až a kdo nemá zežrané chuťové pohárky tak solit nepotřebuje
Souhlasim s Martinem, žádná zálivka. Recept je výborný.
Šopský salát se dělá opravdu na mnoho "způsobů"!Já jedl jednou šopský salát s cukrem místo se solí-nedalo se to jíst!Jinde jsem dostal šopský salát bez balkánského sýra-asi si myslí,že nevíme,co to šopský salát je.Pokud se udělá správně,tak je jedlý každý den!
No, mě hlavně může vzít čert, když mi v hospodě do "šopáku" narvou ty bílý pálivý papriky. Vraždila bych...
Tak ted nevim s cim zacit:-)) Muj dedecek byl rek, babicka makedonka ale mama byla "prava sopka" z okoli Sofie, tak zvane "Sopsko"! Postup: Zaciname s krajeni cibulky, osolime a zamichame. Okurky, papriky, rajcata nakrajime, pridame k cibuli, posolime, pokapeme oleje a zamichame.Navrch nastrouhame balkansky syr.Zadny pepr, zadna citronova stava, zadny ocet! PODAVAME IHNED!Jinak rajcata pusti moc stavy, okurka zvadne a to by zadny bulhar nepripustil:-)) Feferonka se dava nahore jako ozdoba a sni ji jen kdo chce.Pani Pavlo, bulhari jsou velice konzervativne co se tyce tradicnich receptu, nikdy by nezkazili sopsky salat! Dela se vsude stejny!
ja mam zalivku rada, nehlede na to ze jedine s troskou oleje je telo schopne "vyuzit" vitaminy. takze ZALIVKA ANO!
Obávám se, že stejně jako se v každé české domácnosti dělají knedlíky jinak, každá bulharská domácnost dělá jiný šopský salát (hlavně jejich sýr chutná asi stokrát lépe ). Nicméně každému podle chuti. Já místo pepře nebo jiného koření doporučuji to bulharské - čubricu (případně šarenu sol).
Dělám zálivku ze 2 lžic olivového oleje, 2 lžic jablečného nebo vinného octa nebo citronové šťávy (dle možnosti), špetka cukru, mírně osolit a opepřit a přimíchat čerstvou feferonku nakrájenou na tenké plátky... také se to dá jíst...
1.salátová okurka + 5.rajčat + 3.různé papriky(hlavně červenou a zelenou) + 1 cibule. to celé jenom popepřit, smíchat s balkánským sýrem a lžíci oleje. takhle to chutná mě
Souhlasím s Martinem, ale ještě trošku bych to opravila. úplně dolů se nakrájí na drobno cibule, potom paprika, nato rajčata a nakonec salátová okurka a teprve potom se to hustě posype balkánským sýrem. žádné zálivky ani promíchávání.
Rozhodně doporučuji vinný ocet a olivový olej. Já navíc přidávám nakrájené zelené olivy. V tom případě opatrně se solí.
Nevím jestli z vás byl někdo v bulharsku,ale šopský salát se dělá pouze z čerstvých rajčat a salátové nebo polní okurky posypané balkánským sýrem.ŽÁDNÁ ZÁLIVKA SE TAM NEDÁVÁ - ČESKÝ VÝMYSL
Na zálivku do šopského salátu používám olivový olej, vinný ocet, trošku koření "šopský salát" od Podravky, žádnou vodu, 1 stroužek drceného česneku, podle chuti možno trošku přisladit. Zálivku promícháme, necháme odstát, nalijeme na nakrájenou zeleninu, dobře promícháme a aspoň 15 min. necháme odležet v chladu. Posypeme nastrouhaným balkánským nebo rovenským sýrem.
Výborný recept.