Na másle pomalu do světle zlata usmažit cibuli krájenou na kostičky, zasypat moukou, opražit. Zalít vodou, rozmíchat a chvíli provařit. Do tohoto omáčkového základu rozdrobit bujón, přidat kuličky pepře a nového koření a bobkový list. Zamíchat a nechat zase chvilku provařit.
2
Pak vsypat sóju a na mírném ohni cca 20 min. vařit, příp. průběžně dolévat vodu. Výsledkem by měla být omáčka hustoty např. svíčkové, kde rozvařená cibule omáčku zahustila. Po dovaření dle chuti dosolit, a vmíchat na kostičky nakrájené okurky. Je možno i zakápnout pár kapkami citrónové šťávy, záleží na kyselosti a množství přidaných okurek.
3
Jí se buď samotné, nebo s pečivem, nebo s těstovinami, ale u nás nejvíce chutná s rýžovými nudlemi - doprostřed talíře s jídlem přidat malou naběračku uvařených polévkových rýžových nudlí. Nudlí je podstatně méně než sóji s omáčkou!
4
Je to lahodné jemné jídlo, které poněkud připomíná smetanovou omáčku, jenže smetany jsme tu ušetřeni.
5
Poznámka: toto jídlo je sice vegetariánské a celkem zdravé, ale nepřehánějte to. Bez újmy na výsledné chuti nelze citelně snížit dávku másla nebo ho nahradit olejem. Základem chuti jídla je totiž dokonalá máslová cibulová jíška. Také pokud byste vypustili bujón nebo koření, dostanete sice zdravé, ale mdlé jídlo.