lžíce
švestková povidla
nebo skořicový cukr (necelý1 ks)
moučkový cukr
na posypání - není nutné
Postup přípravy receptu
1
Do mísy nasypeme mouku, sůl, vanilkový cukr, vše promícháme, uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, posypeme moučkovým cukrem, zalijeme troškou mléka, maličko promícháme a necháme vzejít kvásek. Pak přidáme zbylé mléko a vlažný tuk, vypracujeme hladké nelepivé těsto, které necháme na teplém místě pod utěrkou cca 30 minut kynout.
2
Pak těsto opět propracujeme, rozválíme na tvar obdélníku, potřeme ze 3/4 povidly (nebo posypeme skořicovým cukrem), potřeme ještě tvarohem smíchaným s pudinkem a cukrem a těsto zarolujeme. Během rolování potíráme čisté těsto rozšlehaným vejcem po celé délce. Zavinuté těsto krájíme ostrým nožem na cca 1,5 - 2 cm silné díly, které klademe na pomaštěný plech (papír). Necháme ještě krátce v teple (8 minut) odpočinout a dáme péct do předehřáté trouby dozlatova na 180 stupňů.
3
Po vychladnutí můžeme ještě před podáváním pocukrovat.