g
sýr
dle chuti: Pernštejn, Niva, uzený, Gouda, Niva, mozzarella...
bílek
na potření
koření
na posypání
2
lžíce
olej
do koláčové formy 32 cm, cca
Postup přípravy receptu
1
Těsto: mouku nasypeme do mísy, uprostřed uděláme důlek, do něj rozdrobíme droždí, posypeme špetkou cukru, přilijeme polovinu vody a promícháme na řidší kašičku, ze které necháme vzejít kvásek.
2
Poté přidáme žloutek, zbylou vodu, sůl a olej, vymícháme hladké, nelepivé těsto, které zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě nakynout.
Po nakynutí těsto opět propracujeme, vyválíme na pomoučněném stole na tenčí plát do tvaru obdélníku, který posypeme pokrájenými rajčaty, poklademe tenkými plátky cukety, slaniny (šunky dušené nebo sušené) a sýrem dle vlastní chuti.
4
Plát těsta opatrně na délku zavineme do rolády, kterou pokrájíme na cca 16 stejně silných dílů, které přeneseme do koláčové formy s olejem. Formu můžeme vyložit pečícím papírem, který též pokapeme olejem.
5
Šneky necháme ve formě ještě cca 20 minut kynout (pokud pečeme v remosce, kynout nemusíme nechávat), pak je potřeme rozmíchaným osoleným bílkem a posypeme kořením dl chuti.
6
Vložíme do předehřáté trouby na 180 stupňů a pečeme dozlatova.
7
Vynikající jsou ještě vlažné a vychladnutí se většinou ani nedočkají :-)