Žloutky vyšleháme s cukry do pěny, poté vmícháme olej, vodu, mouku s kypřidlem a na závěr i tuhý sníh z bílků. Těsto nalijeme do máslem vymazané a moukou vysypané dortové formy, rovnoměrně rozetřeme a dáme péct do předehřáté trouby na 170 °C dorůžova, vyzkoušíme špejlí. Po upečení necháme zchladnout, prokrojíme a naplníme ovocným krémem. Poté zaklopíme vrchním dílem korpusu, mírně ho na náplň přitiskneme a potřeme zbylým bílým krémem, který dozdobíme dle příležitosti, chuti a fantazie. Krémem pochopitelně můžeme potřít i boky korpusu.
2
Krém: smetany vyšleháme s cukry do tuhé šlehačky, do které pak vmícháme mascarpone či tvaroh. O něco větší část krému dáme stranou na potření korpusu a do menší části přisypeme a opatrně namícháme sezónní ovoce dle chuti nebo okapané kompotované. Drobné ovoce (borůvky, maliny, ostružiny...) namícháme rovnou a větší ovoce (broskve, meruňky, jahody...) pokrájíme na menší kousky.
3
Krém můžeme pochopitelně udělat celý ovocný, ale pro vyniknutí přízdoby na dortu je lepší ponechat povrch jednobarevný a pořádnou porci ovoce ukrýt v dortu. Vynikne tak i kontrast mezi jednotlivými vrstvami při krájení.
Výborný snadný dezert. Mouku jsem samozřejmě dala v gramech :) a do krému zakomponovala také broskvičky jako Hanka.
Žaneta
|25. 10. 2016 08:42
Ahoj, chtěla jsem se zeptat u polohrubé mouky je 100 ks. To je asi blbost. Můžu se zeptat co tam patří? Děkuju
Hanka
|7. 10. 2016 13:59
Dort je úžasný <3 Justýnce jsem do něj teď dávala broskve, které jsem do krému uvnitř velejemně nakrájela a nahoru na šlehačku jsem udělala broskvové vějířky a před 14 dny jsem manželovi k narozeninám dělala stejný dort s ananasem. Osvědčil se tolik, že se teď bude podle přání měnit jen ovoce O:-) :-)) .