Smícháme mouku, škrob, přidáme změklou Heru, cukr a kysanou smetanu a stylem patlámo dobře vše propracujeme. Zabalíme do folie (mikrotenový sáček nebo alobal, je to fuk) a necháme alespoň hoďku vychladit. Nic se neděje, pokud na to zapomeneme a necháme do druhého dne. Těsto pak na pomoučeném vále vyválíme na tlustší placku (cca 4-5 mm) a formičkou (nejlépe kytičkou s dírkou) vykrajujeme tvary. Klademe na plech vyložený pečícím papírem. Žloutek smícháme se lžící smetany a vykrojené tvary, tím před pečením potíráme. Posypeme hrubým cukrem a pečeme cca 10-15 minut do zrůžovění. Trouba je předehřátá cca na 200 °C (já to peču od oka).
2
**Poznámka**: jestli nemáte hrubý krystalový cukr a nebo si vyrazíte na něm plombu jako já, tak doporučuji posypat jakýmikoli sekanými oříšky :-)
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
Jarka L.
|24. 11. 2007 00:07
Tak tenhle typ cukroví ze solamylu a zákysu ještě ve sbírce nemám. Vypadá zajímavě, vyzkouším a pak zde hodím řeč.
Marsí
|22. 11. 2007 11:40
Gábi popravdě řečeno nemám...:-(...na vánoce se u nich jí "Boží chléb", na něj recept bohužel také nemám a dělám ze sladkého jen "Lukumades" sladké kuličky polévané medem a sypané sezamem, ale ty jen, když si řekne manžel, páč pro mně je to moooc sladké..:-)) na vánoce jedí hodně sušené ovoce, ale mrknu se po světě a nebo napíšu do Řecka, snad něco pošlou..:-))
Gábina H
|22. 11. 2007 11:27
Marsí, nemáte nějaké recepty na typické řecké vánoční cukroví?