Pokrájenou cibuli osmažíme na másle s troškou oleje lehce dozlatova. Před koncem smažení přidáme mírně zkaramelizovat cca lžíci cukru. Přisypeme mouku, promícháme, zalijeme vývarem a povaříme cca 10 minut. Pak cibuli ponorným mixerem rozmixujeme, přilijeme smetanu, provaříme, případně přidáme trochu vývaru dle požadované hustoty omáčky a dochutíme solí a octem.
Brambory pokrájíme na menší kusy a v osolené vodě, která bude sahat jen těsně nad brambory, je uvaříme doměkka. Pak je nescezené, zasypeme hrubou moukou, kterou do vařících brambor zapracujeme šťouchadlem do hladkého těsta, ze kterého následně vypracujeme šištičky, které na sádle nebo másle osmažíme dozlatova. Šišky můžeme nechat i neosmažené pro ty, kdo rádi například škubánky (já ne :-) )
3
Šišky nandáme na talíř, přilijeme omáčku, dle vlastní chuti přidáme vejce (na tvrdo, ztracené...) nebo plátek masa a podáváme.