Krémová bramborová polévka se slaninou a čedarem je skvělá jako rychlá "zahřívací" večeře. Do každé porce můžete ještě přidat kopeček zakysané smetany. Polévka pak bude doslova sametová.
Slaninu pokrájejte na malé kostičky, cibuli a česnek očistěte a nasekejte nadrobno, brambory oloupejte a pokrájejte na kostky. V hrnci opečte dozlatova slaninu, vylovte ji a odložte na papírový ubrousek. Do výpeku přidejte máslo, zpěňte cibuli, přidejte česnek, ten orestujte jen velmi krátce, aby nezačal hnědnout. Zasypte moukou a 1 až 2 minuty restujte na středním plameni. Zalijte vývarem, dobře promíchejte, aby se nevytvořily hrudky. Přidejte brambory, vlijte smetanu, osolte, opepřete, přiveďte k varu, přiklopte, ztlumte plamen a vařte asi 15 minut.
Polévku rozmixujte tyčovým mixérem, podle potřeby dosolte a ochuťte sušeným chilli. Nalijte do misek a dokončete opečenou slaninou, nasekanou pažitkou, nastrouhaným čedarem a pár kapkami olivového oleje.