Oloupané, pokrájené brambory dáme vařit v osolené vodě se dvěma rozmáčknutými stružky česneku doměkka. Pohanku nasypeme do vroucí osolené vody, kde ji minutku povaříme i se snítkou tymiánu, zaklopíme a necháme v teple dojít. Hrnec můžeme zabalit do utěrky, aby teplo rychle neunikalo.
Vařené brambory scedíme a rozšťoucháme s plátkem másla a smetanou. Česnek není nutné vyndavat, v kaši ho už stejně nenajdeme a kaši též není nutné šlehat do "hedvábna", kousky brambor jsou v kaši příjemným doplňkem. Do brambor přidáme trošku čerstvě rozetřeného česneku, osolíme dle chuti, přisypeme scezenou pohanku, ze které jsme vyndali větvičku z tymiánu, promícháme a můžeme podávat.
3
Podáváme například s osmaženou cibulkou a volským okem nebo osmaženou uzeninou, karbanátkem...