grilovací koření
nebo jiné dle vlastního výběru (Adžika, čubrica, na zeleninu...)
olej
ingredience na trojobal
: hladká mouka, vejce, strouhanka
Postup přípravy receptu
1
Řapíky celeru používáme zásadně čerstvé, křehké a křupavé. Pokud použijeme starší, seschlé a gumové, budeme tahat z pusy vlákna řapíků, které nám půjdou i těžko rozkousat, takže žádné celerové řapíky, které jsou dávno "za zenitem", jinak je to škoda práce.
Řapíky pokrájíme na tyčinky, které krátce spaříme v osolené vroucí vodě, scedíme a necháme oschnout. Do dlaně si kápneme trochu oleje a suché řapíky maličko pomastíme, aby nám na nich drželo koření, kterým ho následně posypeme.
3
Dále pak záleží na tom, jak chceme řapíkatý celer upravovat.
4
Pokud ho chceme obalovat a smažit, použijeme na něj nejprve hladkou mouku, poté rozšlehaná vejce a následně strouhanku. Obalené řapíky pak smažíme dozlatova v rozpáleném oleji a podáváme s bramborem, tatarkou či dipy.
5
Pokud chceme řapíky celeru grilovat, není nic jednoduššího než je naskládat společně s masem na rozpálený gril a ogrilovat. Použijeme je pak jako zeleninovou přílohu nebo opět s různými dipy za zakysané smetany, lučiny... (bylinkový, česnekový, zázvorový...)