Potřebujete očištěné kapří filety bez páteře.
Kůži na rybě ponechte, porce budou dobře držet pohromadě a bude se s nimi lépe pracovat. Z filetů odkrojte tučný pruh na břiše, tedy spodní části filetu, asi 1 až 2 cm. Tuto část můžete přidat do polévky.
Takto připravené filety položte na prkénko vyšší částí masa k sobě. Ostrým nožem veďte řezy asi 1 až 2 mm vedle sebe takřka až ke kůži. Krájejte jen část s vyšším masem, kde jsou drobnější kosti. Díky řezům se kosti naruší a při tepelné úpravě zcela rozpustí.
Takto připravené filety pokrájejte na porce asi 5 cm široké, dobře je osolte, rozložte na podnos nebo plech a nechte v chladu odležet alespoň 5 hodin.
4
Porce kapra obalujte v mouce, rozšlehaných vejcích a strouhance.
V pánvi rozpalte asi 1 cm vysokou vrstvu oleje a porce kapra smažte ze všech stran dozlatova. Smažené ryby odkládejte na papírové utěrky. Podávejte s měsíčky citronu na zakápnutí a s bramborovým salátem.