• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Grilování & BBQ Džemy a marmelády
  • Recepty.cz
  • Smažený artyčok se salsou a majonézou
Napište svůj komentář k receptu

Smažený artyčok se salsou a majonézou

autor: F.O.O.D.
0.0
moje hodnoceni
3.0
hodnotilo: 2
doba přípravy: 40 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Smažený artyčok se salsou a majonézou
Smažený artyčok se salsou a majonézou
Smažený artyčok se salsou a majonézou
Smažený artyčok se salsou a majonézou
Smažený artyčok se salsou a majonézou
Smažený artyčok se salsou a majonézou
4fotografie
Nahrát fotku
 

Pokud hledáte skutečně originální pochoutku, zkuste osmažené artyčoky. Doplňte je o salsu plnou bylinek, která krásně zvýrazní chuť celého pokrmu. Vězte, že si na méně obvyklé a přitom velmi zdravé zelenině všichni pochutnají.

Suroviny

4 porce
  • Artyčoky
    • 4
      ks artyčoky
    • 1
      ks citron
    • olej na smažení
    • sůl
  • Salsa
    • 1
      hrst petrželka
    • 1
      hrst bazalka
    • 1
      hrst máta
    • 1
      stroužek česnek
    • 1
      lžíce kapary
    • 2
      ks ančovičky
    • 1
      hrst bageta rozdrobená
    • 150
      ml olivový olej
    • 0,50
      ks citron
    • 1
      lžička dijonská hořčice
    • pepř mletý
    • 4
      lžíce majonéza
    • 1
      lžička uzená paprika - koření
    • 2
      ks chilli papričky

Postup přípravy receptu

1
Připravte salsu: bylinky, kapary a ančovičky nasekejte, česnek utřete a vše promíchejte se zbytkem ingrediencí. Dochuťte pepřem a uložte do ledničky. Majonézu promíchejte s uzenou paprikou a nadrcenými chilli papričkami a také uložte do ledničky.

RADA: Jak oloupat česnek? Koukněte na video!

2
Očistěte artyčoky: malým ostrým nožíkem okrájejte stonek a postupně kolem dokola otrhejte asi polovinu listů. Místa po odkrájených listech opět očistěte nožíkem. Poté velkým ostrým nožem odkrojte vršek artyčoku asi ve třetině. Celý artyčok potřete rozpůleným citronem, aby nezačal tmavnout, a dejte do mísy se studenou vodou a pokrájenou druhou půlkou citronu.
3
Až budete mít očištěné všechny artyčoky, rozehřejte v hrnci olej – budete ho potřebovat tolik, aby byly artyčoky takřka celé ponořené. Artyčoky důkladně osušte a vložte do rozpáleného oleje. Smažte je tak dlouho, dokud konce lístků nezezlátnou, bude to trvat v závislosti na velikosti zeleniny asi 20 minut, během smažení artyčoky několikrát otočte, aby se opekly rovnoměrně. Zbylý olej odsajte papírovými utěrkami a artyčoky posypte vločkovou solí.
4
Servírujte s bylinkovou salsou a majonézou. Do omáček se namáčejí jednotlivé lístky, ty se odlamují rukou a jí se z nich jen spodní dužnatá část. Až sníte všechny lístky, zbavte se „chlupatého“ středu a snězte srdce artyčoku, které se ukrývá pod ním a je nejlepší. Tip: Osmažený artyčok je jemný a křehký, proto mu dopřejte pikantnější doprovod. Ideální jsou výrazné omáčky, dipy a salsy. Nebojte se tedy přidat více česneku, ančovičky nebo chilli papričku.

RADA: Tipy na rychlá jídla do 30 minut!

Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Cizrna s artyčoky a rozmarýnem

Cizrna s artyčoky a rozmarýnem

Opečené artyčoky s krutony

Opečené artyčoky s krutony

Zapečené artyčoky v rajčatové omáčce

Zapečené artyčoky v rajčatové omáčce

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Předkrmy, chuťovky & svačiny FOOD Vegetariánské a zdravé Zelenina
Oběd Večeře Smažení Vegetariáni Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Ančovičky Artyčoky Bageta Bazalka Česnek Chilli papričky Citron Dijonská hořčice Kapary Majonéza Máta Olej Olivový olej Pepř mletý Petrželka Sůl Uzená paprika - koření

Jak loupat česnek

Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Domácí majonéza

Domácí majonéza

Musaka z cuket

Musaka z cuket

Sýrová roláda IV.

Sýrová roláda IV.

Kuřecí čína s ananasem

Kuřecí čína s ananasem

Dresing hami mňami

Dresing hami mňami

Tvarohové hvězdičky DIA I NEDIA

Tvarohové hvězdičky DIA I NEDIA

Myslivecká směs

Myslivecká směs

Pórková omáčka

Pórková omáčka

Koláč s hruškovým / jablečným rozvarem - kynutý

Koláč s hruškovým / jablečným…

Doporučujeme

40 minut
Risotto se špenátem a bylinkami

Risotto se špenátem a bylinkami

45 minut
Meruňkový kompot

Meruňkový kompot

30 minut
Plněné papriky podle časopisu F.O.O.D.

Plněné papriky podle časopisu F.O.O.D.

60 minut
Domácí rybízová marmeláda

Domácí rybízová marmeláda

45 minut
Masové špízy s bramborami

Masové špízy s bramborami

60 minut
Rybízová bábovka

Rybízová bábovka

45 minut
Pikantní čatní z meruněk

Pikantní čatní z meruněk

50 minut
Bramborový koláč se zeleninou

Bramborový koláč se zeleninou

30 minut
Zapečené těstoviny se zeleninou a houbami

Zapečené těstoviny se zeleninou a…

Jak loupat česnek

Poslední sledované recepty

825
Čočkové placičky ala bramboráčky
Čočkové placičky ala…
140
Kachna s fíkovým zelím
Kachna s fíkovým zelím
49
Žloutkové řezy jako vánek
Žloutkové řezy jako vánek
48
Fazolková rýže - (nejen) příloha
Fazolková rýže - (nejen)…
41
Knedlíky s borůvkovým žahourem
Knedlíky s borůvkovým…

Zajímavé články

Letní grilování ve znamení burgerů: Co všechno ovlivní výsledek?
Letní grilování ve znamení burgerů: Co všechno…
Nepotřebujeme ji, ale chceme! Růžová kabelka na bagety baví Instagram
Nepotřebujeme ji, ale chceme! Růžová kabelka na…
Nakládané okurky podle hvězd: Zkuste recept Evy Pilarové nebo Jiřiny Šejbalové
Nakládané okurky podle hvězd: Zkuste recept Evy…
9 superpotravin pro ženy 50+: Jezte je pravidelně a vaše tělo vám poděkuje
9 superpotravin pro ženy 50+: Jezte je pravidelně…
Vařte jako babička! 10 nejlepších letních jídel, která vám připomenou prázdniny na venkově
Vařte jako babička! 10 nejlepších letních jídel,…
AHA.cz Nemluvná Bydžovská se odvázala: Otevřeně o chlastu a sexu

Nemluvná Bydžovská se odvázala: Otevřeně o chlastu a sexu

Mimibazar Řecko okouzlí každého cestovatele. Nabídne odpočinek, poznání i skvělou kuchyni

Řecko okouzlí každého cestovatele. Nabídne odpočinek, poznání i skvělou kuchyni

Dáma.cz Ženské tělo po porodu: Reálné ženy z Česka se nafotily i se striemi a faldíky

Ženské tělo po porodu: Reálné ženy z Česka se nafotily i se striemi a faldíky

Blesk pro ženy Nejstylovější denní looky z kolonády: Excelovala Pořízková, Peštová i Pauhofová

Nejstylovější denní looky z kolonády: Excelovala Pořízková, Peštová i Pauhofová

Ženy.cz Večerní sklenka vína: Pohoda, nebo cesta k závislosti?

Večerní sklenka vína: Pohoda, nebo cesta k závislosti?

Blesk.cz Sandeva po návratu z Varů: Nahradila ji hvězda Zlaté labutě! Co za tím vězí?

Sandeva po návratu z Varů: Nahradila ji hvězda Zlaté labutě! Co za tím vězí?

SportRevue.cz FOTO: Silikonová prsa, plavky a vyrýsované svaly – to je Bikini Olympia

FOTO: Silikonová prsa, plavky a vyrýsované svaly – to je Bikini Olympia

Maminka.cz Když v 66 letech porodila první dítě, stala se nejstarší matkou na světě. Jak Adriana Iliescu (84 let) žije dnes a proč je na dceru hrdá?

Když v 66 letech porodila první dítě, stala se nejstarší matkou na světě. Jak Adriana Iliescu (84 let) žije dnes a proč je na dceru hrdá?

Blesk Horoskopy Vědma Helen Stanku: Opustit manželku kvůli milence? Nejčastější dotaz k výkladu karet

Vědma Helen Stanku: Opustit manželku kvůli milence? Nejčastější dotaz k výkladu karet

Další doporučené recepty:

Smaženky s mladými cuketami
Smaženky s mladými cuketami
Smaženky s pečenou zeleninou a pestem
Smaženky s pečenou zeleninou a pestem
Smaženky z vánočky s pečeným zelím a slaninou
Smaženky z vánočky s pečeným zelím a…
Smažený baklažán (tykvička) s rajčaty (bulharská kuchyně)
Smažený baklažán (tykvička) s rajčaty …
Smažený bílý chřest
Smažený bílý chřest
Smažený celer se sýrem
Smažený celer se sýrem
  • Recepty.cz
  • Smažený artyčok se salsou a majonézou
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact