Rýži několikrát propláchneme horkou vodou a uvaříme v osolené vodě doměkka. Vařenou rýži dáme do mísy, přidáme hladkou mouku, všechna vejce, pórek, podle chuti okořeníme vegetou, pepřem a solí. Všechny přísady opatrně promícháme a uděláme řidší těsto, které necháme chvíli odležet. Na pánvi rozehřejeme olej. Z rýžového těsta pomocí lžíce vykrajujeme placičky, které na rozpáleném tuku zvolna opékáme z obou stran dorůžova. Placičky podáváme teplé, ozdobené osminkami rajčat, plátky okurky a kolečky pórku.
Vyzkoušeno a musím říci, že je to moc dobré. Pravidelně nám zbývá rýže od oběda, který odebíráme z místní jídelny a tohle je přesně recept pro nás! Děkuji. :-)
Martina Matoušková
|9. 11. 2009 13:39
Musím se přidat k pochvalným komentářům - je to výborný nápad, jak zpracovat zbylou rýži. Inspirovala jsem se paní Dankou a do placiček přidala pikantní klobásku a nemělo to chybu! Navíc je zde velký prostor pro dotvoření receptu dle vlastní chuti - co víc si přát... :-)
Anonym
|3. 7. 2007 14:29
to zkusim
Lída Dlabová
|26. 2. 2007 01:35
No TOHLE!!!Inspirace zdarma, a tolik radosti...děkujeme -dávám1*
Danka Snášelová
|25. 2. 2007 19:46
Vynikající!!! Dnes mi zbyla z oběda rýže, proto jsem udělala placičky k večeři. Nakrájela jsem do nich ještě klobásku, která placičkám dodala vynikající chuť a vůni.Placičky jsou opravdu výtečné, smaží se do křupava a dají se jíst se zeleninou, ale i jako příloha k masu, nebo se hodí i k rajské omáčce.Příště usmažené placičky zapeču s kečupem a sýrem v troubě. Jednoduchý recept na různé způsoby (hlavně když zbyde rýže). Dík za recept. Dávám 1*.
Alena D.
|3. 6. 2005 17:13
Nema to chybu! Dokonce i manzel, ktery je co se tyce jidla a ryze obzvlaste velice konzervativni, to chvalil.
Magda Navrátilová
|1. 3. 2005 13:24
Děkuji za výborný recept.Placičky jsou opravdu výtečné a jen se po nich zaprášilo.
Petra
|2. 2. 2005 15:50
Výborné! Zvlášť když se "zadaří" a zbyde rýže od hlavního jídla. Použila jsem dušenou česnekovou rýži (pro 2 os.-osmahnout cibulku,přidat půl hrnku propláchnuté rýže, zalít vodou, do které promáčknete česnek a přisypete majoránku). Nemělo to chybu - doporučuju vyzkoušet!