olej
na smazeni pouzijte, ktery jste zvykli; spravne se ma pouzivat olivovy, ale ne kazdemu chutna
Postup přípravy receptu
1
Z artyčoků otrháme tvrdé zelené listy, až dojdeme k lístkum žlutým, které jsou měkké a jdou snadno přetrhnout v polovině. Odřízneme tvrdé špičky artyčoků (dáme pozor abychom špičky odřízli i s dostatečným kouskem listů), ořežeme stonek a artyčok přeřízneme podélně na půl. Pokud je v artyčoku chmýří a pichlavé mladé lístky, musíme je vyřezat. Takto získame měkkou a jedlou část artyčoku. Každý očištěný artyčok rozřízneme na 8 dílků a hned po očištění vkládáme do misky s vodou smíchanou se šťávou z citronu (jinak artyčok zčerná).
2
Z vejce, mouky, lžičky olivového oleje umícháme těstíčko. Osolíme, opepříme a promícháme. Proplachnuté nakrajené artyčoky namáčíme do těstíčka a smažíme v dostatečném množství oleje na mírném ohni (artyčoky musí mít čas změknout vevnitř). Podávat můžeme jako předkrm, přílohu nebo samostatně.