Pokud nám zbude vánočka nebo bochánek, ale klidně i veka, kterou už nikdo nechce a nám se zase nechce, dělat se se žemlovkou, není nic jednoduššího, než si něco sladkého na zub, udělat za pár minut.
2
Pečivo pokrájíme na slabší plátky. Očištěné ovoce nahrubo nastrouháme. Je-li hodně šťavnaté, trochu ho vymačkáme a šťávu vypijeme. Ovoce osladíme, ochutíme skořicí, vanilkou nebo citronovou kůrou a smícháme s tvarohem. Poměr dělám zhruba: jeden tvaroh na dvě středně velká jablka. V hlubokém talíři nebo misce si rozšleháme vejce se špetkou soli a s vanilkovým nebo skořicovým cukrem.
Na plátek pečiva naneseme vrstvu tvarohové směsi a zaklopíme druhým plátkem, opatrně přitiskneme, protáhneme v rozšlehaných vejcích a ihned smažíme z obou stran v pánvi s roztopeným rozehřátým máslem nebo olejem dozlatova. Odkládáme na ubrousek odsát přebytečný tuk a podáváme.
4
Podáváme posypané moučkovým cukrem nebo kopečkem zakysané smetany či šlehačky. Dobré za tepla i za studena, když zbude.