• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Grilování & BBQ
  • Recepty.cz
  • Slovenská kapustnice
Napište svůj komentář k receptu

Slovenská kapustnice

autor: Ladia
0.0
moje hodnoceni
3.8
hodnotilo: 16
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Slovenská kapustnice
Nahrát fotku
 

Suroviny

4 porce
    • 250
      g brambory
    • 120
      g kysané zelí
    • 1
      lžička kmín
    • 200
      ml zakysaná smetana
    • 20
      g hladká mouka
    • 1
      ks žloutek
    • 30
      g máslo
    • 1
      lžíce paprika - sladká
    • 1
      ks čabajská klobása nebo jiná podobná
    • sůl

Postup přípravy receptu

1
Brambory oloupeme, přidáme sůl, kmín a vaříme. Když se brambory trochu povařily, přidáme drobně nakrájené kysané zelí, klobásu nakrájenou na kolečka a vše uvaříme do měkka. Potom přilijeme kysanou smetanu smíchanou s moukou, povaříme a nakonec přimícháme papriku rozetřenou s máslem a žloutek rozmíchaný ve smetaně nebo mléce.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Slovenská kapustnica - zelňačka z Topoľčan

Slovenská kapustnica - zelňačka z…

Vánoční košická kapustnice

Vánoční košická kapustnice

Vánoční Kysucká kapustnice - kyselica

Vánoční Kysucká kapustnice - kyselica

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Sim | 19. 2. 2014 12:29

    Moje děti jezdí na Slovensko a tam jim jejich babička dělala kapustnicu. Příští týden mají prázdniny a vzpoměli si, že ji chtějí. Tak doufám, že se mi povede.

  • Hanka | 29. 6. 2012 08:46

    Dělám stejně, jen žloutek nedávám a je fantastická <3 <3 <3 <:-) <:-) <:-)

  • Ladia
    Ladia | 4. 11. 2010 13:16

    Jedná se o polévku

  • recepty73
    recepty73 | 31. 10. 2010 19:45

    ...to už je pro Chocholouška =-O :-S

  • Ladia
    Ladia | 31. 10. 2010 19:40

    To byla původně polívka :-D

  • recepty73
    recepty73 | 31. 10. 2010 19:12

    ...tohle bude asi taky spíš hlavní jídlo,než příloha :-\

  • Jindřich Doležal | 13. 10. 2010 20:21

    Zatím jsem to nevařil, ale podle svého odhadu jsem přesvědčen, že to bude "super". Moje malé vylepšení : klobásu uvařím vcelku předem a pak ji dám jen prořát do polévky, ale nakrájenou už na tenká kolečka. Ve vývaru z klabásky vařm brambory Jindřich

  • Tereza Jarčušková | 16. 10. 2006 13:03

    S tým pôstom to bolo voľakedy za môjho detstva tak, ako píše Margitka. Len dosť neskoro sme pochopili, že to zlaté prasiatko nepríde : ))) Ale bolo to milé. Ja som mala vždy výhodu, pretože od hladu mi bývalo zle, musela som jesť, takže pre mňa pôst neplatil, ale jasné, že sa jedli tie kyslé rybičky. Len ja vo veľkom množstve. A tiež sa vravelo, že s krídlami priletí šťastie. Tiež sa vravelo, že ako na nový rok, tak po celý rok. Takže nikto neumýval riady aby mu to neprischlo, ani sme neodvrávali a boli na seba milí... Bohužiaľ, celý rok to nevydržalo.

  • Airan | 16. 10. 2006 11:20

    Pani Oumarova, a v Bulharsku je to naopak - ji se neco s kridlama aby do domu prilitlo stesti...ale my delame vse naopak, i hlavu kroutime na souhlas:-))))))

  • Margita | 16. 10. 2006 10:22

    Na Štedrý deň sa u nás drží pôst až do večera. Hovorí sa, že keď sa neje celý deň až do slávnostnej Štedrej večere, tak možno uvidíte aj Zlaté prasa. My sme nikdy nevydržali, ale jeme striedmo a samozrejme bez mäsa. Je sa buď na studeno kyslá ryba s rožkom, lebo zeleninová polievka z hláv kaprov s mrveničkou/strúhankou - teda vývar. Napečú sa dlhé slovenské koláče s makom, resp. orechami a je sa tak, aby sme neboli zasýtení. Potom na Štedrom stole nesmie chýbať okrem iného aj kapustnica, ale taktiež je bez mäsa, ale s hríbami, resp. sušenými slivkami a je perfektná. A musím povedať, že sme nasýtení až cez hlavu a koľkokrát, ledva fučíme. Až keď prídeme z polnočnej svätej omše, potom si dáme buď tlačenku, klobásu, resp. údené mäsko. A na Božie narodenie už jeme všetko do sýtosti. Veď je čo sláviť. Sú to najkrajšie Sviatky v roku.

  • Jaroslava Oumarová | 16. 10. 2006 10:00

    Vidíte, Terezko, a u nás se na Nový rok nejí nic, co má křídla, aby neulítlo štěstí:-))

  • Tereza Jarčušková | 16. 10. 2006 07:16

    Kapustnica sa varí na Slovensku všade, ale všade inak. Niekde sa dokonca dávajú do nej celé surové vajíčka, ktoré sa nechajú zraziť. Co sa pamätám z detstva, babička klobásu do kapustnice skutočne nedávala, bola čistá bez mäska a bola robená na masle. Ale my dnes už si to mäsko a klobásku dáme, striktný pôst drží už málo ľudí. U nás je taká tradícia, že jedlo štedrého večera sa je aj na Silvestra. Takže aj na Silvestra je kapustnica, bobaľky, šalát a ryba. Na Nový rok obyčajne morka alebo kačica.

  • Nina | 14. 10. 2006 21:34

    Misa ma pravdu, zadna smetana a zloutek, ale strouhany brambor, nebo slaboucka jiska.....a bez ovoce!! Ale samozrejme, ze se v kazdem regionu dela uplne jinak:-)

  • Míša Pekařová | 13. 9. 2005 19:54

    No a my na konci este pridáme nastruhany surovy zemiak, to kapustnicu dobre zahusti. A co sa tyka masa, davame klobasu, udene, kusok plecka, co sa doma cez sviatky najde. A nejeme ju na Sterdy vecer, ale na Novy rok!!!

  • janca | 3. 2. 2005 17:26

    Ahoj Vierka. A odkial spod nízkych tatier si? Ja tiez zijem v Cechách a pochádzam odtial.Aj my dávame na vianoce do kapusty slivky a klobásku.

  • Marcela Vrabcová | 24. 12. 2004 14:59

    Mnam. Ja momentalne ziju v Nemecku a klidne si dam na Stedry den to, na co mam chut a co zrovna pro me ma chut vanoc. A pokud nekdo dodrzuje krestanske zvyky, tak je myslim jedno, jestli doma nebo v cizine. Vzdyt hlavni je klid a pohoda. A pokud mate na klobasu chut, tak si ji neodpirejte. Urcite Vam bude lip. Je to zdravejsi pro zaludek i nervy.

  • Španiel | 24. 12. 2004 00:24

    Nevadí Vám, že na Štedrý deň (večer) jete mäso (v recepte je klobása)? Alebo tradíciu nejesť v tento deň až do návratu z Polnočnej omše už dodržujeme len my, čo žijeme v zahraničí?

  • Irena | 7. 12. 2004 14:56

    Musím souhlasit s Danuškou, to je přesně ta, kterou vařím na Štědrý den. Zvyk i recept jsem přebrala od tchýně z Vysokých Tater a bez ní si vánoce už nedokážu představit!

  • Viera | 2. 12. 2004 09:04

    Kapustnica-bez tejto polievky sa mi Vianoce ani zima nerataju. Uz dlho byvam v Cechach, ale kapustnicu (z rucne nakladanej kapusty) si robime kazdy rok. Najvacsim prekvapenim pre vsetkych (v Cechach i na Morave) je pridanie sladkej smotany a sliviek! (niekedy pridavam i hrusky). Presne tak ako to popisovala Danuska. Nie si nahodu zo stredneho Slovenska? Takto to varila moja stara mama zpod Nizkych Tatier. U druhej babicky sa to vari uplne inak. Co region-to ina kapustnica:).

  • danuska | 9. 11. 2004 18:18

    no a my pouzivame sladku smotanu, ktora sa v tom nezrazi, tiez susene huby,klobasu v celku (po uvareni sa nakraja) a ako bonus susene slivky!!!!

  • Anonym | 3. 9. 2004 17:24

    noo...slovenska...ona sa kapustnica robi v kazdom regione inak:) nasa domaca: pripravime jisku, nalejeme vodu, dame varit susene huby, az sa trochu povaria, pridame kysane zeli a klobasu v celku. samozrejme sol:)

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Polévky
Polévky Oběd Večeře Vaření Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Brambory Čabajská klobása Hladká mouka Kmín Kysané zelí Máslo Paprika - sladká Sůl Zakysaná smetana Žloutek
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Malínský špaček od sestry Ireny

Malínský špaček od sestry Ireny

Losos s citronovou omáčkou

Losos s citronovou omáčkou

Smažené jednohubky

Smažené jednohubky

LEHKÝ DORT S JABLKY A PUDINKEM

LEHKÝ DORT S JABLKY A PUDINKEM

Přírodní plátek se šunkou a žampiony

Přírodní plátek se šunkou a žampiony

Houbové kroupy se zelím

Houbové kroupy se zelím

Pomerančové mojito

Pomerančové mojito

Čokoládový koláč s blumami

Čokoládový koláč s blumami

Proužky  portobello ve strouhance

Proužky portobello ve strouhance

Doporučujeme

20 minut
Grilovaný losos ve slanině

Grilovaný losos ve slanině

30 minut
Třešňový kompot

Třešňový kompot

40 minut
Citronové orzo se špenátem

Citronové orzo se špenátem

Hrnková bublanina s třešněmi

Hrnková bublanina s třešněmi

40 minut
Mexická kuřecí polévka

Mexická kuřecí polévka

60 minut
Rybízový mřížkový koláč s tvarohem

Rybízový mřížkový koláč s tvarohem

5 minut
Aperol Spritz

Aperol Spritz

20 minut
Kelímkový jogurtový koláč s ovocem

Kelímkový jogurtový koláč s ovocem

30 minut
Klasický burger

Klasický burger

Poslední sledované recepty

71
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
55
TZATZIKI - originální řecký recept
TZATZIKI - originální…
48
Třešňová marmeláda
Třešňová marmeláda
34
Hrnková bublanina s třešněmi
Hrnková bublanina s…
26
Ovocný táč (rychlovka)
Ovocný táč (rychlovka)

Zajímavé články

Neuvěřitelné trojrozměrné želé dorty jsou jako umělecká díla. Australanka s nimi sklízí úspěch po celém světě
Neuvěřitelné trojrozměrné želé dorty jsou jako…
Chalupářské recepty: Užijte si všechny chutě, které léto nabízí
Chalupářské recepty: Užijte si všechny chutě,…
Ledové latte, frappé nebo cold brew: Co o vás prozradí vaše oblíbená ledová káva?
Ledové latte, frappé nebo cold brew: Co o vás…
Variace na bublaninu s ovocem: Skvělé recepty, které využijete celé léto
Variace na bublaninu s ovocem: Skvělé recepty,…
Ovocná galetka: Sladkou královnu letních moučníků upečete i bez koláčové formy
Ovocná galetka: Sladkou královnu letních moučníků…
AHA.cz Táňa Kuchařová po půl roce na veřejnosti: A SAKRA!

Táňa Kuchařová po půl roce na veřejnosti: A SAKRA!

Mimibazar Čtení na léto: Hříšný jako Jesse - erotický román, který tě nenechá spát

Čtení na léto: Hříšný jako Jesse - erotický román, který tě nenechá spát

Dáma.cz Tragické osudy českých dětských hvězd: Drogy, alkohol, deprese i rakovina

Tragické osudy českých dětských hvězd: Drogy, alkohol, deprese i rakovina

Blesk pro ženy Horoskop na další týden: Kdo si finančně přilepší a kdo by měl upustit od přílišné kritiky?

Horoskop na další týden: Kdo si finančně přilepší a kdo by měl upustit od přílišné kritiky?

Ženy.cz Ani příliš huňaté, ani tenké: Jak na správné obočí, které bude ladit s vaší tváří?

Ani příliš huňaté, ani tenké: Jak na správné obočí, které bude ladit s vaší tváří?

Blesk.cz Pyžamovou party miliardáře Bezose narušili demonstranti!

Pyžamovou party miliardáře Bezose narušili demonstranti!

SportRevue.cz FOTO: 28 sportovkyň, které se nechaly fotit nahé a ukázaly (skoro) všechno

FOTO: 28 sportovkyň, které se nechaly fotit nahé a ukázaly (skoro) všechno

Maminka.cz Máma, jejíž syn nedávno spáchal sebevraždu, vzkazuje: Nekřičte a netrestejte. Vyjadřujte dětem lásku, podporu, ale i obavy

Máma, jejíž syn nedávno spáchal sebevraždu, vzkazuje: Nekřičte a netrestejte. Vyjadřujte dětem lásku, podporu, ale i obavy

Blesk Horoskopy Horoskop na další týden: Kdo si finančně přilepší a kdo by měl upustit od přílišné kritiky?

Horoskop na další týden: Kdo si finančně přilepší a kdo by měl upustit od přílišné kritiky?

Další doporučené recepty:

Slepičí vývar F.O.O.D.
Slepičí vývar F.O.O.D.
Slezké dortíčky
Slezké dortíčky
Slovenská kapustnica - zelňačka z Topoľčan
Slovenská kapustnica - zelňačka z…
Slovenské rohlíky
Slovenské rohlíky
Slovensko-mexický salát
Slovensko-mexický salát
Slunečnicový chléb domácí
Slunečnicový chléb domácí
  • Recepty.cz
  • Slovenská kapustnice
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact