• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Slovenská kapustnica - zelňačka z Topoľčan
Napište svůj komentář k receptu

Slovenská kapustnica - zelňačka z Topoľčan

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
4.4
hodnotilo: 73
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Slovenská kapustnica - zelňačka z Topoľčan
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 2
      brambory
    • 1
      cibule
    • 4
      česnek
    • mouka
    • kmín
    • pepř mletý
    • nové koření
    • bobkový list
    • sůl
    • majoránka
    • paprika - sladká
    • 40
      g hladká mouka
    • voda
    • 2
      ks kysané zelí
    • 400
      g uzená žebra
    • klobása
    • sušené houby

Postup přípravy receptu

1
Uzená žebra vaříme ve vodě do měkka, uvařené je vyjmeme a do uzeného vývaru dáme vařit pokrájené zelí, na kostičky nakrájené brambory a klobásu. Přilijeme vodu do 3/4 hrnce. Vše vaříme do měkka, zhruba v polovině vaření přidáme houby a veškeré koření, včetně špetky soli. Mezitím obereme z žeber uvařené maso, které nakrájíme na malé kousky. Na pánvi na oleji zpěníme cibuli, restujeme ji do zlatova a nakonec k ní přidáme nakrájené maso. Vše chvíli restujeme a nakonec celou směs přidáme do polévky, která je již téměř uvařená. Vše ještě chvíli vaříme a nakonec ji jemně zahustíme moukou a trochou vody. Vaříme ještě asi 10 minut, poté polévku vypneme, dochutíme utřeným česnekem a případně přisolíme.
2
Pozor na solení, jelikož uzená žebra jsou již slaná.
3
Podáváme s pěčivem nebo čerstvým chlebem.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Kapustnica s jogurtem

Kapustnica s jogurtem

Slovenská kapustnice

Slovenská kapustnice

Kopaničářská zelňačka

Kopaničářská zelňačka

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Lucie J. | 5. 4. 2015 17:31

    Polévka je naprosto skvělá, dávám místo mletého pepře celý a zelí postačí jedno. Do plného hrnce ještě lžičku cukru - žádná mouka ani smetana. Je naprosto úžasná! Brambory dávám chviličku před zelím a jsou vařené vždy do měkka. 8-)

  • ramona | 24. 3. 2015 18:48

    Brambory se vaří zvlášt a dobré kysané zelí se jen pokrájí na menší kousky a nevaří se jen ohřívá podle mne,protože jinak ztrácí vitamín C.Ďo moravské zelňačky můžete dát jakékoliv koření,ale ne houby.

  • Bago | 21. 11. 2014 21:30

    Do slovenskej kapustnice sa majoránka -chvala bohu!!!-nedáva.Do českej zelňačky áno. :-$

  • Hmm | 27. 4. 2014 02:37

    všetci múdry.. O:-) brambory si varte každý ako chcete, ale majoránka tam patrí a huby taktiež, kapustnicu nevarte ak nemáte radi nejakú základnú surovinu...potom to nieje kapustnica ale iný recept

  • pipča
    pipča | 10. 3. 2013 11:16

    měla jsem místo žebírek uzený bůček což na výsledku neubralo a do vývaru jsem přidala i kus celeru a mrkev, kterou jsem pak do polévky i nakrájela, je vynikající :-)

  • iva kratka | 2. 1. 2013 14:01

    houby a cesnek do zelnacky jsem davala poprve a byla to docela prijemna zmena :-)

  • Žaneta | 12. 5. 2012 09:39

    Výborná doporučuji, tam odtud pochází můj taťka, takže ji mamka dělá už léta :-) a já ji baštím od 3měsíců :-))

  • Zita Matejkova
    Zita Matejkova | 25. 11. 2011 00:47

    Moc dobrá ;-)

  • Mirek51 | 17. 12. 2010 21:21

    Vyzkoušel jsem to i s těmi detaily, o nichž jsem se zmínil minule, a bylo to dobré. Nicméně mi to trochu připomínalo směs bramboračky, kulajdy a zelnice. Proto se napříště budu raději držet zelnice bez hub, nového koření a majoránky. Ale jak říkám, je to dobré i takto.

  • Mirek51 | 14. 12. 2010 21:36

    Tento recept odpovídá asi nejlépe mé představě o dobré zelnici. Jelikož mám rád ostré, určitě bych přidal nějakou tu feferonku. Taky bych nevařil brambory společně se zelím. Když dávám česnek až před koncem, mám pocit, že z jídla příliš "leze". A bez trochy cukru by mi tam něco scházelo. Zajímavá je ta majoránka, ale nikdy jsem neměl odvahu ji tam dát. Ani houby. Ale určitě to vyzkouším.

  • Martin Lipina | 23. 9. 2009 13:09

    Taky když vařím něco se zelím a patří tam brambory tak tyhle dvě věci vařím zvlášť.Protože taky jsem měl brambory natvrdlé.Poradila mi to moje žena.Je to taky skvělá kuchařka :-)))))

  • Věra z Dc | 16. 8. 2007 09:27

    Polévka výborná dávám 1

  • Jozef T. | 10. 8. 2007 01:06

    U nás sa predáva v sklenených pohároch a je tam 650 g.

  • Janča | 9. 8. 2007 11:57

    Pokud se nepletu,tak sáčky s kysaným zelím jsou půlkilové. A co se týče zelňačky,tak já vše naházím do hrnce (koření,brambory,osmahlou cibulku s paprikou a klobásu) když jsou brambory měkké tak tam dám zelí a vařím dokud nezměkne. Pak zahustím

  • Jozef T. | 8. 8. 2007 17:07

    Nebolo by jednoduchsie pre urcitú presnost uvádzat konkrétnu váhu potravín, nez napr. 2 sácky? Kolko vázia? V kazdom obchode (a státe) je balenie odlisné. Myslím, ze neziadam nic výnimocné.Dakujem.

  • Myšák | 8. 8. 2007 16:56

    Já vařím dohromady brambory i zelí a žádný problém nemám... Obojí je akorát..

  • Iva Stockingerová | 7. 8. 2007 22:47

    Miro,přesně takhle vařím polévku i já,jen přidám ,když je na talíři kopeček zakysanky.Jíme s tmavým pečivem a zapíjíme pivkem.Je to dobrota.

  • Kamil Krybus | 7. 8. 2007 22:13

    Již po několikáté vyslovuji názor, že vaříme-li brambory dohromdy s kysaným zelím, tak ty brambory jsou vždy natvrdlé. Doporučuji ty dvě brambůrky uvařit zvlášť v malém hrnku a dát je do polévky až jsou uvařené. A to kdykoliv během vaření.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Polévky Zelňačka
Polévky Večeře Vaření Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Bobkový list Brambory Česnek Cibule Hladká mouka Klobása Kmín Kysané zelí Majoránka Mouka Nové koření Paprika - sladká Pepř mletý Sůl Sušené houby Uzená žebra Voda
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Česneková omáčka

Česneková omáčka

Koláč z pekla

Koláč z pekla

Vesnické šunkofleky

Vesnické šunkofleky

Vánoční rybí polévka

Vánoční rybí polévka

Palačinkové rolky (roládky)

Palačinkové rolky (roládky)

Zapečené brambory s žampiony a kuřecím

Zapečené brambory s žampiony a kuřecím

Zapečená brokolice se zeleninou a šunkou

Zapečená brokolice se zeleninou a…

Dort z OREO sušenek

Dort z OREO sušenek

Paštika z uzeného lososa

Paštika z uzeného lososa

Doporučujeme

30 minut
Květáková polévka v chlebu

Květáková polévka v chlebu

45 minut
Pravé maďarské lečo

Pravé maďarské lečo

20 minut
Cuketová polévka s mátou a hráškem

Cuketová polévka s mátou a hráškem

300 minut
Švestková povidla

Švestková povidla

60 minut
Meruňkový koláč s kokosovou drobenkou

Meruňkový koláč s kokosovou drobenkou

50 minut
Roláda s mletým masem a zeleninou

Roláda s mletým masem a zeleninou

80 minut
Švestkový koláč s vanilkovým krémem

Švestkový koláč s vanilkovým krémem

30 minut
Cuketovomrkvové placky

Cuketovomrkvové placky

20 minut
Kelímkový jogurtový koláč s ovocem

Kelímkový jogurtový koláč s ovocem

Poslední sledované recepty

41
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
31
Kuřecí miso polévka s nudlemi a zeleninou
Kuřecí miso polévka s…
29
Plněné papriky podle časopisu F.O.O.D.
Plněné papriky podle…
26
Báječná cuketová polévka
Báječná cuketová polévka
26
Kynuté borůvkové knedlíky
Kynuté borůvkové knedlíky

Zajímavé články

Krémová cuketová polévka 5x jinak: Je pěkně hustá i bez jíšky a chutná i těm, kteří cuketu moc nemusí
Krémová cuketová polévka 5x jinak: Je pěkně hustá…
Guláš na 5 způsobů: Uvařte si chalupářskou klasiku v jednom „kotlíku“
Guláš na 5 způsobů: Uvařte si chalupářskou…
Samosběry ve Vraňanech nekončí – přichází ovocná a zeleninová vlna léta!
Samosběry ve Vraňanech nekončí – přichází ovocná…
Snídaně, kterou milovala princezna Diana: Je zdravá, rychlá a stala se hitem sociálních sítí
Snídaně, kterou milovala princezna Diana: Je…
Znáte recept na pravé maďarské lečo? Jedna pro nás nezbytná ingredience v něm chybí
Znáte recept na pravé maďarské lečo? Jedna pro…
AHA.cz Vojta Dyk: Dělá rodině ostudu, děti se za něho stydí

Vojta Dyk: Dělá rodině ostudu, děti se za něho stydí

Mimibazar Žvýkačky: Co jste o nich možná nevěděli

Žvýkačky: Co jste o nich možná nevěděli

Dáma.cz Nevkusné devadesátky: Seriály, kapely, jídlo i móda, za které se dodnes stydíme

Nevkusné devadesátky: Seriály, kapely, jídlo i móda, za které se dodnes stydíme

Blesk pro ženy Alena Vránová slaví úctyhodných 93 let! Obdivuhodná žena, která se vám vryje pod kůži

Alena Vránová slaví úctyhodných 93 let! Obdivuhodná žena, která se vám vryje pod kůži

Ženy.cz První trimestr? Peklo, před kterým mě nikdo nevaroval

První trimestr? Peklo, před kterým mě nikdo nevaroval

Blesk.cz Pohřeb prince temnot Ozzyho Osbourna (†76): Průvod s rakví kolem barů! Slavná rodina i hosté

Pohřeb prince temnot Ozzyho Osbourna (†76): Průvod s rakví kolem barů! Slavná rodina i hosté

SportRevue.cz FOTO: Necudné kroucení zadkem? Kdepak, tanec u tyče je (i) regulérní sport

FOTO: Necudné kroucení zadkem? Kdepak, tanec u tyče je (i) regulérní sport

Maminka.cz První sedmerčata na světě: 42 lahví mléka a 52 plenek denně. Jejich táta nezvládl péči a opustil je, dnes jsou z nich premianti

První sedmerčata na světě: 42 lahví mléka a 52 plenek denně. Jejich táta nezvládl péči a opustil je, dnes jsou z nich premianti

Blesk Horoskopy Největší skeptici zvěrokruhu: Kdo neustále o všem pochybuje a každého podezírá?

Největší skeptici zvěrokruhu: Kdo neustále o všem pochybuje a každého podezírá?

Další doporučené recepty:

Slepičí polévka se sýrovými nočky
Slepičí polévka se sýrovými nočky
Slepičí vývar F.O.O.D.
Slepičí vývar F.O.O.D.
Slezké dortíčky
Slezké dortíčky
Slovenská kapustnice
Slovenská kapustnice
Slovenské rohlíky
Slovenské rohlíky
Slovensko-mexický salát
Slovensko-mexický salát
  • Recepty.cz
  • Slovenská kapustnica - zelňačka z Topoľčan
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact