• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Grilování & BBQ
  • Recepty.cz
  • Slovenská kapustnica - zelňačka z Topoľčan
Napište svůj komentář k receptu

Slovenská kapustnica - zelňačka z Topoľčan

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
4.3
hodnotilo: 62
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Slovenská kapustnica - zelňačka z Topoľčan
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 2
      brambory
    • 1
      cibule
    • 4
      česnek
    • mouka
    • kmín
    • pepř mletý
    • nové koření
    • bobkový list
    • sůl
    • majoránka
    • paprika - sladká
    • 40
      g hladká mouka
    • voda
    • 2
      ks kysané zelí
    • 400
      g uzená žebra
    • klobása
    • sušené houby

Postup přípravy receptu

1
Uzená žebra vaříme ve vodě do měkka, uvařené je vyjmeme a do uzeného vývaru dáme vařit pokrájené zelí, na kostičky nakrájené brambory a klobásu. Přilijeme vodu do 3/4 hrnce. Vše vaříme do měkka, zhruba v polovině vaření přidáme houby a veškeré koření, včetně špetky soli. Mezitím obereme z žeber uvařené maso, které nakrájíme na malé kousky. Na pánvi na oleji zpěníme cibuli, restujeme ji do zlatova a nakonec k ní přidáme nakrájené maso. Vše chvíli restujeme a nakonec celou směs přidáme do polévky, která je již téměř uvařená. Vše ještě chvíli vaříme a nakonec ji jemně zahustíme moukou a trochou vody. Vaříme ještě asi 10 minut, poté polévku vypneme, dochutíme utřeným česnekem a případně přisolíme.
2
Pozor na solení, jelikož uzená žebra jsou již slaná.
3
Podáváme s pěčivem nebo čerstvým chlebem.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Kapustnica s jogurtem

Kapustnica s jogurtem

Slovenská kapustnice

Slovenská kapustnice

Kopaničářská zelňačka

Kopaničářská zelňačka

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Lucie J. | 5. 4. 2015 17:31

    Polévka je naprosto skvělá, dávám místo mletého pepře celý a zelí postačí jedno. Do plného hrnce ještě lžičku cukru - žádná mouka ani smetana. Je naprosto úžasná! Brambory dávám chviličku před zelím a jsou vařené vždy do měkka. 8-)

  • ramona | 24. 3. 2015 18:48

    Brambory se vaří zvlášt a dobré kysané zelí se jen pokrájí na menší kousky a nevaří se jen ohřívá podle mne,protože jinak ztrácí vitamín C.Ďo moravské zelňačky můžete dát jakékoliv koření,ale ne houby.

  • Bago | 21. 11. 2014 21:30

    Do slovenskej kapustnice sa majoránka -chvala bohu!!!-nedáva.Do českej zelňačky áno. :-$

  • Hmm | 27. 4. 2014 02:37

    všetci múdry.. O:-) brambory si varte každý ako chcete, ale majoránka tam patrí a huby taktiež, kapustnicu nevarte ak nemáte radi nejakú základnú surovinu...potom to nieje kapustnica ale iný recept

  • pipča
    pipča | 10. 3. 2013 11:16

    měla jsem místo žebírek uzený bůček což na výsledku neubralo a do vývaru jsem přidala i kus celeru a mrkev, kterou jsem pak do polévky i nakrájela, je vynikající :-)

  • iva kratka | 2. 1. 2013 14:01

    houby a cesnek do zelnacky jsem davala poprve a byla to docela prijemna zmena :-)

  • Žaneta | 12. 5. 2012 09:39

    Výborná doporučuji, tam odtud pochází můj taťka, takže ji mamka dělá už léta :-) a já ji baštím od 3měsíců :-))

  • Zita Matejkova
    Zita Matejkova | 25. 11. 2011 00:47

    Moc dobrá ;-)

  • Mirek51 | 17. 12. 2010 21:21

    Vyzkoušel jsem to i s těmi detaily, o nichž jsem se zmínil minule, a bylo to dobré. Nicméně mi to trochu připomínalo směs bramboračky, kulajdy a zelnice. Proto se napříště budu raději držet zelnice bez hub, nového koření a majoránky. Ale jak říkám, je to dobré i takto.

  • Mirek51 | 14. 12. 2010 21:36

    Tento recept odpovídá asi nejlépe mé představě o dobré zelnici. Jelikož mám rád ostré, určitě bych přidal nějakou tu feferonku. Taky bych nevařil brambory společně se zelím. Když dávám česnek až před koncem, mám pocit, že z jídla příliš "leze". A bez trochy cukru by mi tam něco scházelo. Zajímavá je ta majoránka, ale nikdy jsem neměl odvahu ji tam dát. Ani houby. Ale určitě to vyzkouším.

  • Martin Lipina | 23. 9. 2009 13:09

    Taky když vařím něco se zelím a patří tam brambory tak tyhle dvě věci vařím zvlášť.Protože taky jsem měl brambory natvrdlé.Poradila mi to moje žena.Je to taky skvělá kuchařka :-)))))

  • Věra z Dc | 16. 8. 2007 09:27

    Polévka výborná dávám 1

  • Jozef T. | 10. 8. 2007 01:06

    U nás sa predáva v sklenených pohároch a je tam 650 g.

  • Janča | 9. 8. 2007 11:57

    Pokud se nepletu,tak sáčky s kysaným zelím jsou půlkilové. A co se týče zelňačky,tak já vše naházím do hrnce (koření,brambory,osmahlou cibulku s paprikou a klobásu) když jsou brambory měkké tak tam dám zelí a vařím dokud nezměkne. Pak zahustím

  • Jozef T. | 8. 8. 2007 17:07

    Nebolo by jednoduchsie pre urcitú presnost uvádzat konkrétnu váhu potravín, nez napr. 2 sácky? Kolko vázia? V kazdom obchode (a státe) je balenie odlisné. Myslím, ze neziadam nic výnimocné.Dakujem.

  • Myšák | 8. 8. 2007 16:56

    Já vařím dohromady brambory i zelí a žádný problém nemám... Obojí je akorát..

  • Iva Stockingerová | 7. 8. 2007 22:47

    Miro,přesně takhle vařím polévku i já,jen přidám ,když je na talíři kopeček zakysanky.Jíme s tmavým pečivem a zapíjíme pivkem.Je to dobrota.

  • Kamil Krybus | 7. 8. 2007 22:13

    Již po několikáté vyslovuji názor, že vaříme-li brambory dohromdy s kysaným zelím, tak ty brambory jsou vždy natvrdlé. Doporučuji ty dvě brambůrky uvařit zvlášť v malém hrnku a dát je do polévky až jsou uvařené. A to kdykoliv během vaření.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Polévky Zelňačka
Polévky Večeře Vaření Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Bobkový list Brambory Česnek Cibule Hladká mouka Klobása Kmín Kysané zelí Majoránka Mouka Nové koření Paprika - sladká Pepř mletý Sůl Sušené houby Uzená žebra Voda
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Americká mrkvová buchta

Americká mrkvová buchta

Hovězí polévka s masem - dietní

Hovězí polévka s masem - dietní

Myslivecké knoflíky

Myslivecké knoflíky

Brokolicový krém

Brokolicový krém

Domácí chléb III.

Domácí chléb III.

Cuketová polévka  s hráškem a mátou

Cuketová polévka s hráškem a mátou

Hovězí na mrkvi s rozmarýnem

Hovězí na mrkvi s rozmarýnem

Červená řepa s medem podle J. Krausové

Červená řepa s medem podle J. Krausové

Pravá Hoisin čína s nudlemi

Pravá Hoisin čína s nudlemi

Doporučujeme

90 minut
Segedínský guláš - F.O.O.D.

Segedínský guláš - F.O.O.D.

20 minut
Sirup ze smrkových výhonků

Sirup ze smrkových výhonků

60 minut
Jahodovorebarborový sypaný koláč

Jahodovorebarborový sypaný koláč

30 minut
Smažený bílý chřest

Smažený bílý chřest

145 minut
Vepřové ragú s kukuřičnými knedlíčky

Vepřové ragú s kukuřičnými knedlíčky

30 minut
Risotto s chřestem

Risotto s chřestem

80 minut
Koprová omáčka se ztraceným vejcem

Koprová omáčka se ztraceným vejcem

30 minut
Chřestová polévka s pestem

Chřestová polévka s pestem

60 minut
Křehký dort s revení

Křehký dort s revení

Poslední sledované recepty

43
Velikonoční nádivka
Velikonoční nádivka
43
Míša řezy
Míša řezy
37
Jednoduchý těstovinový salát / příloha
Jednoduchý těstovinový…
35
Rajčatový salát III.
Rajčatový salát III.
33
Grahamový chléb II.
Grahamový chléb II.

Zajímavé články

Kukuřičná kaše neboli polenta: Bezlepková dobrota, ze které uděláte skvělou snídani, hranolky i sladký koláč
Kukuřičná kaše neboli polenta: Bezlepková dobrota…
Co s úrodou libečku? Vyrobte si z něj domácí maggi nebo vegetu
Co s úrodou libečku? Vyrobte si z něj domácí…
Snídaně do postele: Pět nejlepších receptů, jak začít nový den
Snídaně do postele: Pět nejlepších receptů, jak…
Tvaroh, chameleon české kuchyně: Jaký se na co hodí a proč se ho nebát ani v teplé kuchyni
Tvaroh, chameleon české kuchyně: Jaký se na co…
Zavařte si rebarboru! Recepty na džem, kompot, sirup nebo čatní
Zavařte si rebarboru! Recepty na džem, kompot,…
AHA.cz Soukalová prosí o pomoc! Nemoc vede k předčasné smrti

Soukalová prosí o pomoc! Nemoc vede k předčasné smrti

Mimibazar Jak vybrat ten nejvhodnější běžecký pás na doma a proč je výhodné si ho pořídit

Jak vybrat ten nejvhodnější běžecký pás na doma a proč je výhodné si ho pořídit

Dáma.cz Jogurt, džus, müsli: Škodlivé potraviny, které byste měla vyřadit z jídelníčku

Jogurt, džus, müsli: Škodlivé potraviny, které byste měla vyřadit z jídelníčku

Blesk pro ženy Elegán Jiří Korn slaví 76. narozeniny: Proč nesnášel Yvettu a kdo jsou jeho osudové ženy

Elegán Jiří Korn slaví 76. narozeniny: Proč nesnášel Yvettu a kdo jsou jeho osudové ženy

Ženy.cz Káva jako rituál: Češi objevují kouzlo domácí přípravy

Káva jako rituál: Češi objevují kouzlo domácí přípravy

Blesk.cz Misska Čerešňáková měsíc před porodem: Drama kvůli nemoci!

Misska Čerešňáková měsíc před porodem: Drama kvůli nemoci!

SportRevue.cz Tohle jsou přítelkyně a ženy (ex)pilotů Formule 1. Kdo má doma největší kočku?

Tohle jsou přítelkyně a ženy (ex)pilotů Formule 1. Kdo má doma největší kočku?

Maminka.cz Porod v detailu a bez příkras. Podívejte se na 102 snímků, které vás ohromí svou krásou i syrovostí

Porod v detailu a bez příkras. Podívejte se na 102 snímků, které vás ohromí svou krásou i syrovostí

Blesk Horoskopy Ochranný kabbalah náramek: Jak ho správně uvázat a proč má 7 uzlů?

Ochranný kabbalah náramek: Jak ho správně uvázat a proč má 7 uzlů?

Další doporučené recepty:

Slepičí polévka se sýrovými nočky
Slepičí polévka se sýrovými nočky
Slepičí vývar F.O.O.D.
Slepičí vývar F.O.O.D.
Slezké dortíčky
Slezké dortíčky
Slovenská kapustnice
Slovenská kapustnice
Slovenské rohlíky
Slovenské rohlíky
Slovensko-mexický salát
Slovensko-mexický salát
  • Recepty.cz
  • Slovenská kapustnica - zelňačka z Topoľčan
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact