• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Slezské kyselé zelí podle babičky Knězkové
Napište svůj komentář k receptu

Slezské kyselé zelí podle babičky Knězkové

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
4.1
hodnotilo: 17
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Slezské kyselé zelí podle babičky Knězkové
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 50
      g uzený bůček nebo slanina
    • 2
      ks brambory středně velké
    • 2
      lžíce hladká mouka
    • 1
      špetka sůl
    • 1
      špetka pepř mletý
    • 1
      kg kysané zelí

Postup přípravy receptu

1
Tohle zelí vaříme již po několik generací, je tak jednoduché a chuťově univerzální, že jsem se nesetkal zatím s nikým, kdo by nad ním "ohrnoval nos" tedy pokud není makrobiotik.
2
Z 1 kg zelí vymačkáme vodu a zatím nevyléváme, použít lze na dochucení a to v případě, že je zelí málo kyselé. Vložíme do hrnce, zalijeme přiměřeně čistou vodou a asi 10 minut lehce povaříme. Po uvaření se voda scedí a zelí nechá pod pokličkou stát, aby nevychladlo. 2 syrové brambory nastrouháme na jemno, myslím na tom struhadle, které mi vždycky přibere i kus prstů. Dá se použít i tyčový mixér. Pak si na větší teflonové pánvi osmažím nějaké uzené nakrájené na malé kostičky. Píšu uzené, protože to může být uzený špek, bůček, anglická apod. Množství nechám na vás, ale asi 50 g. Po usmažení ho vyndám do misky a na pánvi mi zůstane pouze tuk - proč, vysvětlím později. Na rozpálený tuk vsypu 2 vrchovaté polévkové lžíce hladké mouky a vytvořím tmavší jíšku. Pak se přileje studená voda, aby se vytvořila hustá hmota a přidají se nastrouhané brambory. Vše se musí důkladně míchat a přidává se pořád voda, až se dosáhne hustoty omáčky. Přidáme sůl a pepř podle chuti. Tuhle hmotu potom vaříme asi 30 minut. Po uvaření se vše nalije na zelí a promíchá. Přidají se vypečené kousky slaniny a to proto až nyní, protože by se jinak přilepily na dno pánve, kde se vytvoří taková bramborová krusta, o kterou se mimochodem budou prát vaše děti. Nakonec můžete přikyselit tou vodou ze zelí, kterou jsme si v úvodu slili do nějakého hrnečku. Zelí bude vždy dobré, i když ho vaří úplný amatér.
3
Tak tedy dobrou chuť a co si dáte k zelí, to nechám na Vás... U nás je oblíbená kačenka nebo husička a bramborový nebo houskový knedlík.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Kyselé zelí do skla

Kyselé zelí do skla

Utopenci ze slezské klobásy

Utopenci ze slezské klobásy

Kyselé brambory

Kyselé brambory

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Martin | 5. 5. 2015 10:48

    Zkusil jsem a musím říct že je to výborný ;-)

  • Iwka | 29. 9. 2014 11:50

    Ano, takové zelí je sice pracnější, ale je výborné. Dělávám ho hlavně v zimě, kdy je větší chladno. Dělala to moje babička i mamka, a doufám, že jednou to budu dělati mé dcery. :-P

  • aladin | 15. 3. 2013 09:42

    jo souhlsím je to nejlepší recept na zelí my ho děláme už od mých dětských let akorát tam k těm bramborám dáváme ještě česnek ;-)

  • Wendy | 26. 5. 2007 08:29

    Toto zelí také se u nás vaří "po několik generací". Pokud mám prochladlou vodu z uvařených brambor, tak jíšku podlévám právě jí.Snažím se jí mít vždy (zelí se mi zdá ještě chutnější) a tak uvařené scezené brambory v hrnci šoupnu pod peřinu - osvědčený to způsob uchovávání teplých pokrmů našich babiček a prababiček :-))

  • Jana Pátková | 27. 12. 2006 11:24

    Nejsem anonym, jsem Jana Pátková, asi jsem zmáčkla nějakou jinou klapku. Omlouvám se.

  • Anonym | 27. 12. 2006 10:32

    Dnes uvařeno k obědu, vylepšila jsem osmaženou cibulkou a špetkou cukru, jako příloha uzené a brambory. Vynikající, dávám za 1.

  • Yveta | 29. 10. 2006 21:45

    Tak toto zeli je skutecne vynikajici. Ja na nem odrostla. Babicka jej vzdycky varila, moje maminka se to od ni naucila take a ted tento recept na kysele zeli varim i ja. Dekuji autorovi za uverejneni receptu. Ja toto zeli mam rada treba s promichanymi flicky, haluskami a nebo je s kouskem dobreho chleba. Ale samozrejme nejlepsi je jak pise autor se zlate upecenou husickou, kacenkou nebo i s pecenym veprovym ci sekanou.Dekuji jeste jednou.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Přílohy, pečivo a luštěniny
Přílohy Zeleninové Oběd Večeře Vaření Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Brambory Hladká mouka Kysané zelí Pepř mletý Sůl Uzený bůček
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Vepřová pečeně na rozmarýnu

Vepřová pečeně na rozmarýnu

Zapečené těstoviny s vepřovkou

Zapečené těstoviny s vepřovkou

Pravá pistáciová zmrzlina

Pravá pistáciová zmrzlina

Pečené vepřové koleno na zelí

Pečené vepřové koleno na zelí

Gnocchi se šlehačkou, slaninou a šalvějí

Gnocchi se šlehačkou, slaninou a…

Anglické těstoviny se špenátem a sýrem

Anglické těstoviny se špenátem a sýrem

Banánový chlebíček bez másla - vláčný

Banánový chlebíček bez másla - vláčný

Mámin ševcovský mls

Mámin ševcovský mls

Řízky z hlívy

Řízky z hlívy

Doporučujeme

35 minut
Zapečené noky s rajčaty a mletým masem

Zapečené noky s rajčaty a mletým masem

10 minut
Brokolicová polévka se smetanou

Brokolicová polévka se smetanou

30 minut
Bramborový guláš

Bramborový guláš

60 minut
Dýňové muffiny

Dýňové muffiny

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

40 minut
Kotlety s ořechy a smaženou cibulkou

Kotlety s ořechy a smaženou cibulkou

80 minut
Dršťková polévka z václavek

Dršťková polévka z václavek

105 minut
Řepánky

Řepánky

60 minut
Dýňový cheesecake s ricottou

Dýňový cheesecake s ricottou

Poslední sledované recepty

38
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
27
Jednoduchý těstovinový salát / příloha
Jednoduchý těstovinový…
22
Nebeská Máňa
Nebeská Máňa
18
Buřtguláš
Buřtguláš
16
Jablečný štrúdl z listového těsta
Jablečný štrúdl z…

Zajímavé články

Od pondělí do pátku: Bleskové bramborové noky 5x jinak
Od pondělí do pátku: Bleskové bramborové noky 5x…
Dýňová polévka: 6 osvědčených tipů, jak na ni!
Dýňová polévka: 6 osvědčených tipů, jak na ni!
Nejpovedenější dorty na Halloween: Mohou být strašidelné, až děsivé, ale i elegantní a krásné
Nejpovedenější dorty na Halloween: Mohou být…
Pečené kaštany: Příprava v troubě je jednoduchá a chutnají jako z trhu
Pečené kaštany: Příprava v troubě je jednoduchá a…
Jak ještě zpracovat jablka? Uvařte z nich skvělou přesnídávku nebo povidla bez práce
Jak ještě zpracovat jablka? Uvařte z nich skvělou…
AHA.cz Dračice Šafářová vyrazila do společnosti: Brada spadla i Plekancovi!

Dračice Šafářová vyrazila do společnosti: Brada spadla i Plekancovi!

Mimibazar Jak šetrně dětem pomoci při rýmě: Naučte je smrkat a zkuste homeopatika

Jak šetrně dětem pomoci při rýmě: Naučte je smrkat a zkuste homeopatika

Dáma.cz Muži přiznali: Máme rádi sex se staršími ženami a tohle jsou naše důvody

Muži přiznali: Máme rádi sex se staršími ženami a tohle jsou naše důvody

Blesk pro ženy Jak na šatník podle Evy Pavlové? Tyhle kousky budou slušet všem bez ohledu na věk!

Jak na šatník podle Evy Pavlové? Tyhle kousky budou slušet všem bez ohledu na věk!

Ženy.cz Partner(ka) má ADHD. Jak to přežít a co když jste na tom stejně?

Partner(ka) má ADHD. Jak to přežít a co když jste na tom stejně?

Blesk.cz Degradovaný princ Andrew: Nechtějí ho ani na korunovaci!

Degradovaný princ Andrew: Nechtějí ho ani na korunovaci!

SportRevue.cz FOTO: Jsou rychlé a sexy! Toto je 13 nejkrásnějších (ex)lyžařek z posledních sezon

FOTO: Jsou rychlé a sexy! Toto je 13 nejkrásnějších (ex)lyžařek z posledních sezon

Maminka.cz Ve 36. týdnu těhotenství jí diagnostikovali rakovinu ve čtvrtém stadiu. Zbývá vám půlrok života, řekli jí lékaři

Ve 36. týdnu těhotenství jí diagnostikovali rakovinu ve čtvrtém stadiu. Zbývá vám půlrok života, řekli jí lékaři

Blesk Horoskopy Co o vás říká číslo narození? Ukazuje vaši minulost a prozradí silné a slabé stránky

Co o vás říká číslo narození? Ukazuje vaši minulost a prozradí silné a slabé stránky

  • Recepty.cz
  • Slezské kyselé zelí podle babičky Knězkové
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact