• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Slezské kyselé zelí podle babičky Knězkové
Napište svůj komentář k receptu

Slezské kyselé zelí podle babičky Knězkové

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
4.1
hodnotilo: 17
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Slezské kyselé zelí podle babičky Knězkové
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 50
      g uzený bůček nebo slanina
    • 2
      ks brambory středně velké
    • 2
      lžíce hladká mouka
    • 1
      špetka sůl
    • 1
      špetka pepř mletý
    • 1
      kg kysané zelí

Postup přípravy receptu

1
Tohle zelí vaříme již po několik generací, je tak jednoduché a chuťově univerzální, že jsem se nesetkal zatím s nikým, kdo by nad ním "ohrnoval nos" tedy pokud není makrobiotik.
2
Z 1 kg zelí vymačkáme vodu a zatím nevyléváme, použít lze na dochucení a to v případě, že je zelí málo kyselé. Vložíme do hrnce, zalijeme přiměřeně čistou vodou a asi 10 minut lehce povaříme. Po uvaření se voda scedí a zelí nechá pod pokličkou stát, aby nevychladlo. 2 syrové brambory nastrouháme na jemno, myslím na tom struhadle, které mi vždycky přibere i kus prstů. Dá se použít i tyčový mixér. Pak si na větší teflonové pánvi osmažím nějaké uzené nakrájené na malé kostičky. Píšu uzené, protože to může být uzený špek, bůček, anglická apod. Množství nechám na vás, ale asi 50 g. Po usmažení ho vyndám do misky a na pánvi mi zůstane pouze tuk - proč, vysvětlím později. Na rozpálený tuk vsypu 2 vrchovaté polévkové lžíce hladké mouky a vytvořím tmavší jíšku. Pak se přileje studená voda, aby se vytvořila hustá hmota a přidají se nastrouhané brambory. Vše se musí důkladně míchat a přidává se pořád voda, až se dosáhne hustoty omáčky. Přidáme sůl a pepř podle chuti. Tuhle hmotu potom vaříme asi 30 minut. Po uvaření se vše nalije na zelí a promíchá. Přidají se vypečené kousky slaniny a to proto až nyní, protože by se jinak přilepily na dno pánve, kde se vytvoří taková bramborová krusta, o kterou se mimochodem budou prát vaše děti. Nakonec můžete přikyselit tou vodou ze zelí, kterou jsme si v úvodu slili do nějakého hrnečku. Zelí bude vždy dobré, i když ho vaří úplný amatér.
3
Tak tedy dobrou chuť a co si dáte k zelí, to nechám na Vás... U nás je oblíbená kačenka nebo husička a bramborový nebo houskový knedlík.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Kyselé zelí do skla

Kyselé zelí do skla

Utopenci ze slezské klobásy

Utopenci ze slezské klobásy

Kyselé brambory

Kyselé brambory

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Martin | 5. 5. 2015 10:48

    Zkusil jsem a musím říct že je to výborný ;-)

  • Iwka | 29. 9. 2014 11:50

    Ano, takové zelí je sice pracnější, ale je výborné. Dělávám ho hlavně v zimě, kdy je větší chladno. Dělala to moje babička i mamka, a doufám, že jednou to budu dělati mé dcery. :-P

  • aladin | 15. 3. 2013 09:42

    jo souhlsím je to nejlepší recept na zelí my ho děláme už od mých dětských let akorát tam k těm bramborám dáváme ještě česnek ;-)

  • Wendy | 26. 5. 2007 08:29

    Toto zelí také se u nás vaří "po několik generací". Pokud mám prochladlou vodu z uvařených brambor, tak jíšku podlévám právě jí.Snažím se jí mít vždy (zelí se mi zdá ještě chutnější) a tak uvařené scezené brambory v hrnci šoupnu pod peřinu - osvědčený to způsob uchovávání teplých pokrmů našich babiček a prababiček :-))

  • Jana Pátková | 27. 12. 2006 11:24

    Nejsem anonym, jsem Jana Pátková, asi jsem zmáčkla nějakou jinou klapku. Omlouvám se.

  • Anonym | 27. 12. 2006 10:32

    Dnes uvařeno k obědu, vylepšila jsem osmaženou cibulkou a špetkou cukru, jako příloha uzené a brambory. Vynikající, dávám za 1.

  • Yveta | 29. 10. 2006 21:45

    Tak toto zeli je skutecne vynikajici. Ja na nem odrostla. Babicka jej vzdycky varila, moje maminka se to od ni naucila take a ted tento recept na kysele zeli varim i ja. Dekuji autorovi za uverejneni receptu. Ja toto zeli mam rada treba s promichanymi flicky, haluskami a nebo je s kouskem dobreho chleba. Ale samozrejme nejlepsi je jak pise autor se zlate upecenou husickou, kacenkou nebo i s pecenym veprovym ci sekanou.Dekuji jeste jednou.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Přílohy, pečivo a luštěniny
Přílohy Zeleninové Oběd Večeře Vaření Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Brambory Hladká mouka Kysané zelí Pepř mletý Sůl Uzený bůček
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Gratinovaný losos

Gratinovaný losos

Cuketový kotlík

Cuketový kotlík

Studený pikantní bůček

Studený pikantní bůček

Cibulová pizza z listového těsta

Cibulová pizza z listového těsta

Svařené víno

Svařené víno

Kořeněné chipsy z hlívy

Kořeněné chipsy z hlívy

Vajíčková pomazánka se sýrem

Vajíčková pomazánka se sýrem

Zelňačka III.

Zelňačka III.

Černá čočka se zeleninou - salát nebo příloha

Černá čočka se zeleninou - salát nebo…

Doporučujeme

15 minut
Řecký salát s cizrnou

Řecký salát s cizrnou

40 minut
Cuketové hranolky

Cuketové hranolky

35 minut
Kapie plněné kuřecím masem

Kapie plněné kuřecím masem

30 minut
Ostružiny s mandlovou drobenkou

Ostružiny s mandlovou drobenkou

80 minut
Ratatouille

Ratatouille

40 minut
Krémová polévka s fazolkami a koprem

Krémová polévka s fazolkami a koprem

80 minut
Cuketová bábovka

Cuketová bábovka

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

15 minut
Huevos rancheros

Huevos rancheros

Poslední sledované recepty

78
Bublanina, která dlouho vydrží jako čerstvá
Bublanina, která dlouho…
64
Plněné papriky na cuketách (lilku) - pečené
Plněné papriky na…
36
Linecké cukroví DIA
Linecké cukroví DIA
34
Zabijačkové plněné knedlíky prejtem, jelitem, jitrnicí - kynuté
Zabijačkové plněné…
31
Sekaná z biochovu podle The Real Meat Society
Sekaná z biochovu podle…

Zajímavé články

Claudia Schiffer jedla v dětství stále dokola jedno jídlo. Do dietního jídelníčku byste ho asi nezařadili
Claudia Schiffer jedla v dětství stále dokola…
Večeře do půl hodiny na každý den v týdnu: A dokonce pro celou rodinu!
Večeře do půl hodiny na každý den v týdnu: A…
Nejlepší jídla na konec prázdnin: 10 receptů, které zvednou náladu smutným dětem a dodají energii unaveným rodičům
Nejlepší jídla na konec prázdnin: 10 receptů,…
Co to sakra je?! Talentovaný cukrář dělá dorty, které tak vůbec nevypadají
Co to sakra je?! Talentovaný cukrář dělá dorty,…
Zavařte si hrušky! Návod, jak udělat povidla, džem i čatní
Zavařte si hrušky! Návod, jak udělat povidla,…
AHA.cz Vondráčkovou poslali na DNA testy! Co se stalo?

Vondráčkovou poslali na DNA testy! Co se stalo?

Mimibazar Island: Země ohně a ledu

Island: Země ohně a ledu

Dáma.cz Karel Gott, jak ho neznáte: Zlatý slavík na fotkách, které vás překvapí

Karel Gott, jak ho neznáte: Zlatý slavík na fotkách, které vás překvapí

Blesk pro ženy Nečekané rozchody slavných: Nevěra, tchyně „na zabití“ i výkyvy nálad

Nečekané rozchody slavných: Nevěra, tchyně „na zabití“ i výkyvy nálad

Ženy.cz Empatie jako dar i prokletí. Když vám vnímavost ničí život

Empatie jako dar i prokletí. Když vám vnímavost ničí život

Blesk.cz Ex Stropnického Daniel Krejčík (31): Tajná svatba! Přiznal nové příjmení

Ex Stropnického Daniel Krejčík (31): Tajná svatba! Přiznal nové příjmení

SportRevue.cz FOTO: Pamatujete? 37 sexy partnerek fotbalistů, které jsme mohli vidět v roce 2018 na šampionátu v Rusku

FOTO: Pamatujete? 37 sexy partnerek fotbalistů, které jsme mohli vidět v roce 2018 na šampionátu v Rusku

Maminka.cz Má spinální atrofii, je na vozíku, ale přesto se stala matkou. 'Lidé nechápali, proč nejdu na potrat,' diví se statečná Alex

Má spinální atrofii, je na vozíku, ale přesto se stala matkou. 'Lidé nechápali, proč nejdu na potrat,' diví se statečná Alex

Blesk Horoskopy Zvěrokruh a karma: Která znamení si to obvykle nejvíce odskáčou?

Zvěrokruh a karma: Která znamení si to obvykle nejvíce odskáčou?

  • Recepty.cz
  • Slezské kyselé zelí podle babičky Knězkové
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact