Mouku, cukr, sůl, olej smícháme, dle potřeby přilijeme mléko (po lžících) a vypracujeme hladké těsto. Zakryjeme ho a necháme 30 minut odpočinout. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců, nakrájíme na plátky, pokapeme citronovou šťávou. Připravené těsto rozválíme(3-4 mm) na pomoučněném vále na obdélník. Potřeme rozpuštěným máslem a ušlehanou smetanou tak, aby zůstaly asi 3 cm široké volné okraje. Na šlehačku rozložíme plátky jablek, posypeme je mandlemi (ořechy, rozinkami...) a obdélník stočíme do závinu,okraje zahneme dospodu. Přendáme opatrně na plech s pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem a v předehřáté troubě pečeme na cca 200 °C dozlatova. Po vychladnutí posypeme cukrem nebo dozdobíme šlehačkou.
2
* Mandle, ořechy... můžeme před přidáním do závinu nasucho opražit.