Sleď je skvělá, zbytečně podceňovaná ryba – pokud na ni narazíte, určitě ji zkuste. Jestliže nebudete mít štěstí na sledě, sáhněte po filetech ze pstruha.
Do výkonného mixéru nebo food processoru dejte fazole, 2/3 mandlí, citronovou šťávu, jemně nasekaný rozmarýn, česnek a přilijte olivový olej. Vše postupnými pulzy umixujte, aby se ingredience dobře spojily v kašovitou hmotu. Postupně přidávejte horkou vodu nebo vývar, abyste dosáhli ideální konzistence – záleží na vás, jestli chcete kaši spíše hustou, nebo jemnější a krémovitou. Kaši dochuťte solí a pepřem a naposledy promixujte.
Na pánvi nasucho opečte zbylé mandle. Filety sleďů osolte, opepřete a obalte v mouce, přebytečnou mouku oklepejte. Na rozpálené pánvi rozpusťte máslo a postupně opečte ryby. Na pánev je dávejte kůží dolů, poté je otočte. Postačí jim minuta až dvě z každé strany. Sledě podávejte s fazolovou kaší posypané mandlovými lupínky. Chuť můžete doladit trochou nasekaného rozmarýnu, červeným pepřem a pár kapkami citronu.