Parádní recept pro milovníky mořských plodů. Lahodné slávky vařené na víně se spoustou voňavého koření si nejlépe vychutnáte s bagetou a řeckým salátem choriatiki. Jeho základ tvoří rajčata, okurka, olivy, cibule a sýr feta.
Rajčata a okurku nakrájejte na větší kostky. V míse smíchejte s cibulí pokrájenou na tenká kolečka. Přidejte na kostky pokrájenou fetu a olivy. Posypte sušeným oreganem, osolte, opepřete a promíchejte. Nakonec salát bohatě zalijte olivovým olejem.
Slávky očistěte pod tekoucí studenou vodou a poté je nechte asi 15 minut namočené. Ve větším hrnci na oleji orestujte cibuli a fenykl, asi 3 minuty, přidejte česnek, jehličky tymiánu a bobkový list. Po 1 minutě zalijte vínem a na mírném ohni zredukujte přibližně na poloviční množství. Osolte, opepřete.
3
Slávky slijte a ještě jednou v cedníku propláchněte od písku. Přidejte je do hrnce, zvyšte teplotu na maximum a přiklopte poklicí. Slávky vařte, dokud se neotevřou, asi 5 minut. Poté odstavte, vmíchejte máslo a petržel. Podávejte s bagetou a salátem