Z uvedených ingrediencí vypracujeme hladké těsto a dáme na 30 minut do lednice.
2
Špenát spaříme, dobře vymačkáme veškerou tekutinu, můžeme jemně rozkrájet. Vychladlý jej smícháme s 60 g parmesanu, přidáme lžičku majoránky, případně osolíme a promícháme. Ricottu smícháme se šlehačkou (ne šlehanou).
3
Těsto rozdělíme na 2 části, vyválíme 1 díl a přeneseme do dortové otevirací formy vymazané máslem a vysypané moukou, také můžeme těsto vyválet přímo na pečícím papíře a takto jej dát do formy, těsto musí pokrýt i stěny formy. Povrch těsta namažeme olivovým olejem, rovnoměrne naneseme vrstvu špenátu a na špenát dáme vrstvu ricotty. Lžičkou vytlačíme 4 dostatečně hluboké důlky a do důlků rozklepneme syrová vajíčka. Dáme pozor, aby žloutek zůstal neporušen. Osolíme, opepříme, posypeme zbylým parmesanem. Vyválíme druhou část těsta (malý kousek si můžeme nechat na ozdobení) a přeneseme jej na dortu. Spojíme okraje, dobře je zmáčkneme prsty, můžeme vytvořit malé vlnky. Z kousku těsta můžeme vytvořit lístečky a květinky a ozdobit naši dortu, blízko ozdob uděláme párátkem pár dírek, aby mohla unikat pára. Povrch můžeme potřít vejcem (není nutno). Upečeme v předehřáté troubě na 180°C po dobu 40 - 45 minut. Necháme vychladnout a podáváme.
4
Tak jako k českým Velikonocům neodmyslitelně patří beránek, Velikonoce italské se neobejdou bez tohoto receptu. Já osobně jej někdy dělám i mimo velikonoční svátky, rodina ani návštěvy tímto pohoštěním nikdy nepohrdly.
Tak to se na me nezlobte, ale proc by jej nemohla ochutnat?! Nevidim nic spatneho na tom, napsat, ze nekdo dany recept jedl. V Italii je tento recept opravdu velice rozsireny.
Muller
|29. 3. 2011 19:07
Mozna pred sto lety,nebo v minulem zivote :-D :-D :-D .