Dorty nemusí být vždy jen sladké. Báječný palačinkový dort se špenátovou a rajčatovou náplní si zamilujete. Nelekněte se delšího postupu - jde jen o palačinky proložené náplní, kterou si klidně můžete upravit podle svých možností a chutí. Navrchu posypejte dort sýrem a ozdobte třeba i čerstvými bylinkami.
Začněte těstem. Každých 250 ml mléka doplňte 1 větším vejcem, 100 g hladké mouky a čtvrt lžičkou soli.
2
Nechte těsto 30 minut odležet a připravte si náplň.
3
Zelenou náplň připravíte následovně. Do hrnce vlijte trochu olivového oleje, nadrťte pět stroužků česneku, minutu osmahněte, přilijte 12% smetanu na vaření, přidejte mražený sekaný špenát, ideálně už taky mírně ochucený smetanou a česnekem. Přiveďte k varu a počkejte, až špenát povolí. Rozpusťte smetanový sýr a zahustěte jím směs. Důkladně osolte a opepřete, promíchejte.
Na červenou směs smíchejte drcená rajčata z plechovky s bazalkou a oreganem, připravte si šunku a sýr. Bochánek sýru nastrouhejte nahrubo.
5
Využít můžete palačinkovač nebo palačinkovou pánev. Na tu postačí pokaždé vlít jen pár kapek oleje. Plná naběračka s asi 100 ml těsta je tak akorát. Postupujte rychle. Krouživým pohybem těsto rozlijte v rovnoměrné vrstvě a počkejte, až zhruba během minuty zežloutne a zpevní se. Pak placku obraťte a dodělejte na druhé straně asi 30 vteřin.
6
Poté se pusťte do tvorby dortu. Vymažte si zapékací misku (ideálně nepřilnavou a kulatého typu). Na dno jde nejdříve první palačinka, kterou potřete zelenou náplň.
7
Mezi každé další patro musí přijít dostatek sýra, aby celý dort držel. Přikrývejte dalšími vrstvami a náplně střídejte.
Využít můžete také bešamelovou nebo boloňskou omáčku dle chuti. Navrch dejte rajčata, můžete přidat i sušené oregano a sýr.
9
Předehřejte troubu na horký vzduch a 190 °C, případně na klasické pečení shora i zdola a 210 °C. Poté vložte dort do trouby a nechte péct 30 minut v kovové formě, v keramické 45 minut.