g
smetanový sýr
typu Lucina, muze byt i mozzarella nebo feta-hodi se oboji
strouhanka
olivový olej
oregáno
Testo
100
g
polohrubá mouka
100
g
pohanková mouka
muzete nahradit polohrubou moukou
100
g
máslo
studená voda
cca 60 ml
sůl
necele pul lzicky
Postup přípravy receptu
1
Změklé máslo, mouku a sůl dáme do mísy a začneme zpracovávat. Po částech přiléváme studenou vodu. Zpracujeme hladké těsto, které dáme odležet minimálně na 30 minut do lednice.
2
Mangold opláchneme, listy rozřízneme po celé délce od řapíku po list, mladé listy necháme vcelku a vložíme na 5 minut do vroucí osolené vody. Slijeme a necháme okapat. Částečně vychladlý mangold nakrájíme na menší kousky.
3
V pánvi rozehřejeme cca 3 lžíce oleje, osmažíme cibuli nakrájenou na kousky, oloupaný česnek vcelku a přidáme rajčátka rozkrájená na čtvrky. Několik minut smažíme, dokud se tekutina z rajčat neodpaří, přidáme mangold, dosolíme a promícháme. Pokud mangold ještě pustí trochu tekutiny, tak necháme odpařit. Odstraníme česnek, vmícháme asi půl lžičky oregana a necháme částečně vychladnout.
4
Na pečícím papíře vyválíme těsto a i s papírem přeneseme do koláčové formy (28 cm). Průměr vyváleného těsta by měl přesahovat průměr formy. Dno propícháme vidličkou, naneseme část mangoldové směsi, poklademe kousky sýra, naneseme zbytek mangoldu. Posypeme strouhankou, pokapeme olejem a přehneme okraje těsta. Dáme péci do předehřáté trouby na 180-200°C po dobu 30-40 minut (podle trouby).