Z uvedených surovin vypracujeme elastické těsto. Těsto vypadá, jako by se nechtělo spojit, ale tak to má být. Zabalíme do fólie a dáme odležet do lednice na minimálně 30 minut.
2
Kapustu nakrájíme na proužky a vložíme do vroucí vody po dobu cca 10 minut, nesolíme, slijeme. Slaninu nakrájíme na tenké proužky, vložíme do pánve a na mírném ohni orestujeme, tuk nepřidáváme, slanina jej pustí. Poté přidáme kapustu, fenyklová semínka, trochu vody ve které se vařila kapusta. Za občasného promíchání vaříme, dokud kapusta nezměkne a veškerá tekutina se neodpaří. Dosolíme a necháme vychladnout. Tvrdý sýr nakrájíme na větší kostky a přidáme k vychladlé kapustě.
3
Těsto vyválíme na pečícím papíře a přeneseme jej i s papírem do koláčové formy (28 cm). Okraje těsta musí přesahovat přes okraj formy. Dno koláče propícháme vidličkou, lžičkou nepravidelně naneseme ricottu, trochu jí rozmačkáme, můžeme opepřit. Dále naneseme směs kapusty, posypeme strouhankou a pokapeme olejem. Okraje těsta přehneme ke středu koláče (jako bychom chtěli koláč zabalit). Dáme upéct do předehřáté trouby na 180-200°C po dobu cca 40 minut. Podáváme vlažné, koláč je chutný i za studena.