g
anglická slanina
nebo moravská, váhalova... cca 350 -
7
ks
vařené brambory
cca 6 -
0,50
ks
brokolice
- růžičky z
5
stroužek
česnek
1
ks
červená paprika
150
g
sýr
dle chuti: Niva, Eidam, Čedar, Gouda...
rozšlehané vejce
na potření
Postup přípravy receptu
1
První listové těsto rozválíme na pomoučněném stole na tenký plát, kterým vyložíme (i do okrajů) hlubší plech.
2
Na těsto nasypeme směs, kterou jsme si ve větší míse smíchali z hrubě našťouchaných brambor, okrájených růžiček z brokolice, drobně pokrájené očištěné papriky, nasekaného česneku, nastrouhaného sýra a v neposlední řadě pokrájených plátků slaniny, kdy si menší část (cca 150 gramů) necháme na dozdobení koláče (mřížku). Můžeme opepřit a jemně osolit, ale dáme pozor na to, že slanina i sýr jsou slané dost.
3
Druhé těsto rozválíme na pomoučněném stole na plát o něco menší, kterým zakryjeme náplň, těsto potřeme rozšlehaným vejcem, na několika místech propícháme vidličkou, aby nám odcházela přebytečná pára z koláče při pečení ven.
4
Na koláči uděláme ze zbylé slaniny mřížku a dáme péct do předehřáté trouby na 180 stupňů dozlatova.
5
Podávat koláč můžeme jak teplý, tak i vychladlý se salátem, čerstvou zeleninou...