Rychlý způsob, jak připravit skvělé pohoštění na poslední chvíli a zároveň využít zbytky - budou se hodit kousky sýrů, uzenin, zeleniny i bylinky. Přidat můžete klidně i vařené brambory nebo luštěniny!
Do mísy rozklepněte vejce, rozšlehejte je metličkou, přidejte smetanu nebo šlehačku, sůl, pepř a bylinky. Ještě jednou promíchejte.
2
Přichází řada na “co dům dal”: tvrdé sýry nastrouhejte nahrubo, plátkové a měkké sýry nakrájejte. Přidejte je do směsi. Salámy a šunky pokrájejte nadrobno. Nezapomeňte na zeleň! Špenát, rukolu, polníček apod. Přikrájet můžete i aromatičtější čerstvé bylinky.
Čekanku, cibuli, pórek, slaninu nebo houby (dle Vašeho výběru) pokrájejte na menší kousky a orestujte na másle dozlatova.
4
Odložte náplň a připravte těsto. Vymažte koláčovou formu máslem, přehoďte do ní listové těsto a jemně upravte, ať přilne ke stěnám a dnu, ale může klidně přečnívat přes okraje.
5
Na dně ho několikrát propíchněte vidličkou. Nechte chvilku vychladit v lednici. Do tekuté směsi přidejte vychladlou zeleninu (či houby a slaninu) z pánve.
Předehřejte troubu na 190 °C. Máte-li rajčátka, rozkrájejte je na kolečka. Dostrouhejte sýr, kterým pokladete vršek koláče. Vyndejte těsto z lednice, vlijte náplň, hezky rozmístěte ve formě, vtiskněte rajčátka, posypte sýrem a nakonec opepřete.
7
Koláč pečte 35–40 minut, případně dejte na poslední chvilku pod gril, aby šel sýr dohněda.