Ve 100 ml vlažné vody rozpustíme kvasnice a cukr, necháme stát cca 20 minut. V míse smícháme mouku se solí, přidáme kvásek a začneme zpracovávat. Podle potřeby po troškách přilévame vlažnou vodu, těsto by mělo byt vláčné a těsně pod hranicí lepivosti (čím více vody, tím lépe, ale nesmí lepit, špatně by se s ním pracovalo). Zpracované těsto vložíme do mísy, přikryjeme utěrkou a dáme kynout na teplé místo cca 2 hodiny.
Hrušky oloupeme, vykrojíme jadřince a nakrájíme na kostičky. Ořechy nasekáme nahrubo. Na pomoučené pracovní ploše (případně na pečícím papíře) z těsta vyválíme plát ve tvaru obdélníku, poklademe jej hruškama, kousky sýru, posypeme ořechy a opepříme. Sýr by měl mít pokojovou teplotu, nebude nám tak brzdit kynutí. Zahneme kratší okraje a zarolujeme. Můžeme udělat 1 větší závin nebo 2 menší. Závin přeneseme na vymazaný plech tak, abychom měli spoj na spodní straně a opět necháme kynout minimálně 1 hodinu. Vykynutý závin namažeme olejem, posypeme solí a upečeme v předehřáté troubě na 200°C po dobu 20-30 minut (podle trouby). Podáváme vlažné či vychladlé. Pokud děláme 2 menší záviny, můžeme podávat jako předkrm.