V troše teplé vody rozmícháme lžíci mouky, lžičku cukru a rozdrobené kvasnice. Přikryjeme a na teplém místě necháme vzejít. Do mísy prosijeme mouku, smícháme se solí a kmínem, přidáme ocet, olej, vlažné mléko, zbytek vody a vzejitý kvásek. Důkladně promícháme a vypracujeme vláčné těsto. Kdo má domácí pekárnu, může těsto nechat udělat v ní. Přikryté utěrkou necháme nakynout. Nakynuté těsto znovu propracujeme a vložíme do kulaté dortové formy (průměr cca 24 cm) vymazané a vysypané hrubou moukou.
2
Znovu necháme asi 20 minut kynout. Povrch potřeme vodou a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme asi 30 - 40 minut při 180°C. Během pečení povrch chleba ještě znovu potřeme vodou. Upečený chléb vyndáme z formy a necháme úplně vychladnout. Trvá to dost dlouho, je lepší upéct ho den předem.
3
Mezitím si připravíme pomazánky, kterými to naplníme: česneková, šunková, nivová, křenová, topinková atd. - jakým kdo dává přednost.
4
Korpus vodorovně dvakrát rozřízneme, čímž získáme tři placky. Na spodní placku dáme všechnu šunkovou pomazánku a rovnoměrně rozetřeme. Přiklopíme druhou plackou, na kterou rozetřeme 2/3 sýrové pomazánky. Přikryjeme poslední plackou a celý dort zvenku pomažeme zbytkem pomazánky. Boky obalíme stouhaným sýrem. A zdobíme sýry, salámy nebo jen zeleninou. Fantazii se meze nekladou.