ml
smetana
(nejlépe 40 % de luxe z Mlékárny Kunín)
50
g
parmazán
nastrouhaný
1
špetka
muškátový oříšek
750
g
mladý zelený chřest
Na těsto zpracujte:
1
špetka
sůl
50
ml
olivový olej
200
g
hladká mouka
1
ks
žloutek
20
g
parmazán
čerstvě nastrouhaný
studená voda
5–6 lžic
Na salát:
4
lžíce
olivový olej
2
lžíce
citronová šťáva
1
hrst
řeřicha
květy (lichořeřišnice)
150
g
polníček
nebo šruchy
1
špetka
cukr
větší
Postup přípravy receptu
1
Zpracované těsto vytvarujte jako kouli a zabalené ve fólii nechte alespoň 10 minut odpočívat v chladu. Chřestu oloupejte spodní část stonků a tuhé konce odstraňte. Vložte na 4 minuty do vroucí osolené vody a pak hned zchlaďte studenou. Troubu předehřejte na 220 °C. Čtvercovou nebo kulatou formu o rozměrech 20 x 20cm, nejlépe s odepínacím dnem, vymažte máslem a vyložte rozváleným těstem.
2
Vytvarujte vyšší okraje. Na těsto rozložte chřest, zalijte vejci rozšlehanými se smetanou, dobře okořeňte a posypte parmazánem. Teplotu trouby snižte o 20 °C, vložte koláč a pečte na střední příčce asi 40 minut, až těsto zezlátne a náplň zpevní. Polníček a řeřichu omyjte a dobře otřepejte vodu. Citronovou šťávu, cukr a olej spolu prošlehejte, lehce osolte, promíchejte s polníčkem a ozdobte květy. Salát podávejte ke koláči, nakrájenému na řezy.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
Eva
|3. 6. 2014 11:52
Včera jsem zkoušela a už doma není ani kousek. :-) Je lehký, ideální jako večeře. Jen je potřeba trošku více soli a pepře, ať není planý. Určitě budu dělat častěji 8-)