Brambory oloupeme, uvaříme, scedíme a vodu z vaření odložíme. Necháme je vychladnout. Droždí rozpustíme ve vlažném mléce. Do mísy dáme mouku se solí, ve středu uděláme jamku, vlejeme droždí, posypeme troškou mouky a necháme 15 minut kynout.
2
Potom přidáme rozmačkané a s 1 dl vývaru z brambor rozšlehané brambory, vymísíme na hladké těsto a necháme 30 minut kynout. Slaninu nakrájíme na kostičky, rozškvaříme, přidáme na kolečka nakrájený pórek, osolíme, opepříme a 5 minut podusíme.
3
Dortovou formu vymažeme, vyložíme dno i boky asi 4 cm vysoko těstem, na něj rozložíme pórek. Mléko rozšleháme s vejci, trochu osolíme a zalejeme pórek. Pečeme v troubě při střední teplotě asi 45 minut. Hotový koláč posypeme sekanou natí. Podáváme teplý se zeleninovým salátem.