Z mouky, soli, změklého másla, žloutku a vína vypracujeme hladké těsto, které necháme půl hodiny odpočinout v chladu. Pak těsto rozválíme na pomoučněném stole na cca 3-4 mm silný plát, ze kterého tvořítkem vykrajujeme různé tvary.
2
Přeneseme na plech, potřeme vejcem a dle chuti dozdobíme semínky a solí nebo kořením. Posypat můžeme i nivou nebo jiným sýrem. Během pečení mírně nabydou do výšky. Dáme péct do předehřáté trouby, pečeme zvolna, dozlatova.
3
----
4
* Těsto lze obarvit a dochutit paprikou, kurkumou, kari kořením...
Dnes jsem upekla, křehoučké, opravdu výborné.
Sypala jsem kmínem, sezamem, slunečnicí, tvrdým sýrem a česnekem na plátky.
Přikládám fotku mého výtvoru.
Klárka
|27. 6. 2012 13:25
Děkuji za recept, recept jsem si vytiskla pro další vhodnou příležitost. ;-) :-)) <:-)
Petra Novotná
|31. 12. 2011 12:16
Slané cukroví u nás mělo premiéru a je výborné. Drobné cukroví peču jen sladké a nejvíc vanilkové rohlíčky. Do večera je času dost a tak mám nachystáno ještě na jedny. Některé jsem totiž posypala kořením na pizzu a o ty je velký zájem u dětí, tak jim ještě dopřeju, připraví si je sami a já je už jen upeču. Dělají si ještě ovocné kanapky a šunkové šneky z listového těsta se sýrem.
Barbora
|20. 12. 2011 19:28
Je to jemná chuťovka a myslím, že k vínu se bude hodit moc dobře. Dnes jsem udělala zkušební a už po nich není ani památka.
To by jste se divila, muj manzel a tchyne se po br. salatu muzou utlouct (majonezu delam doma a trochu jsem ji poitalstila-davam olivovy olej) :-D, loni ochutnala i tchyne od svagrove a jeste si pridavala... <:-) ;-) :-)
Dáša
|15. 12. 2011 21:42
a ten brsalát ital sní? :-) jinak děkuju za info, trochu se zajímám o tradiční pokrmy...a italskou kuchyni dost!!
Hodne se pouzivaji recepty na bazi morskych ryb. Jako prvni chod samozrejme nesmi chybet testoviny a to v jakemkoliv trochu slavnostnejsim provedeni: ruzne ochucene lasagne nebo jine zapecene testoviny, ravioli, tortellini... Jako druhy chod morske ryby nebo ruzne pecene (hovezi, veprove), take nadivane kure nebo kapoun. Maji toho celkem dost :-\ . A samozrejme nesmi chybet panettone, kynuta buchta-bochanek s rozinkami a kandovanou pomerancovou kurou. :-)
Dáša
|13. 12. 2011 16:06
Můžu se zeptat, co je v Itálii na stole jako tradiční vánoční pokrm? díky D.
Ja delam podobne vinne krehke testo na slany kolac, misto masla davam panensky ol. olej, ma pak pikantnejsi chut. Misto kolace udelam susenky, bude to pekne i jako predkrm na Stedrovecerni stul. <:-) :-*