Hrách namočit sypáním do studené vody na 5 - 12 hodin ve sklenici se šroubovacím víčkem. Vyprat 2 x, jednou v nové vodě a sbírat pěnu z hladiny. Nasypat do hrnce s 500 ml vroucí osolené vody, přivést k varu, sbírat pěnu z hladiny a vařit 20 minut.
2
Do 0,7 l sklenice namočit krupici na 20 minut do studené vody (450 ml). Pro lepší výsledek namočit 2 - 3 hodiny. Vylít namočenou krupici do hrnce se silným dnem, vymýt sklenici zbytkem vody. Vařit ze studené vody 400 ml, solit po začátku varu. Vařit mírným varem asi 13 - 14 minut za občasného míchání. Konec varu je, když začne kaše „mlaskat". Dle chuti naředit na požadovanou hustotu - zmizí stopa po zamíchání na hladině.
3
Nasypat hrách do mísy. Nalít uvařenou kaši, přidat lžicku nahoru másla. Důkladně promíchat, jinak zůstane hodně hrachu u dna. Zakrýt proti osychání, nechat chladnout 12 - 15 minut.
4
Poznámka autora receptu: V případě celozrnné krupice z tvrdé pšenice (kuskus) je kaše hrubší. Chutnější je teplá, studená při pokojové teplotě jde také jíst.
5
Poznámka 2: Krupice umletá 3 průchody v mlýnku na mák, na směs hrubé a polohrubé mouky postačí povařit varem do bublání po zamíchání (do 1 minuty). Osolená moučná kaše, po začátku varu, chutná nasládle a je soudržnější než krupicová. Jde také jíst s hrachem (zeleným, žlutým), nebo s fazolemi.